Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ

«ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.»
«ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CITY Α.Ε.»
22 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.
Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.
Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.
Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.
Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.
Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».

................................................................


Με αυτή την ανακοίνωση χτες το ζεύγος Αγγελοπούλου αποφάσισε χωρίς πολλά πολλά και δίχως να δώσει ιδιαίτερες εξηγήσεις να πετάξει στο δρόμο 500 ανθρώπους. Ανθρώπους που βλέπουν τα γραμμάτια να τρέχουν, προσωπικό καθαριότητας, υπαλλήλους γραφείου, τεχνικούς και φυσικά δημοσιογράφους, παλιούς και νέους. Ανθρώπους που περίμεναν λίγα χρόνια ακόμα για να βγουν στη σύνταξη και φυσικά ανθρώπους που έκαναν όνειρα…

Ωστόσο, ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου εν μια νυκτί αποφάσισαν και διέταξαν πως εφ όσον το «παιχνιδάκι» τους και το «καπρίτσιο» τους δεν είχε χρηματικό κέρδος όπως τα καράβια τους… να βάλουν λουκέτο σε μια από τις ιστορικότερες εφημερίδες της χώρας.
Ως φοιτητές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ αλλά και ως μελλοντικοί δημοσιογράφοι εναντιωνόμαστε σε τέτοιου είδους καταστάσεις και αποφάσεις. Εναντιωνόμαστε σε όποιον προσπαθεί να κάνει την ενημέρωση εμπόρευμα και μηχανή χρήματος, σε όποιον ξεχνά πως η Δημοσιογραφία είναι λειτούργημα.
Δείχνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους απολυμένους συναδέλφους μας. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση (που μάλλον γνώριζε πολύ καλά τις προθέσεις των «κολλητών» της Αγγελόπουλων) να πάρει δημόσια θέση για το θέμα. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και την λήψη μιας συγκεκριμένης απόφασης υπέρ των απολυμένων συναδέλφων μας αλλά και γενικότερα μιας απόφασης «γροθιά» στο κατεστημένο του εσωτερικού των media. Τα Μέσα απαρτίζονται στο σύνολό τους από δημοσιογράφους απλήρωτους ή κακοπληρωμένους και όχι από δημοσιογράφους golden boys – girls που μετριούνται στα δάχτυλα. Απαρτίζονται από δημοσιογράφους που πραγματικά «χύνουν» ιδρώτα και το λέει η «καρδούλα» τους.
Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των συναδέλφων του Ελεύθερου Τύπου, του Τύπου της Κυριακής , του e-typos.gr και του City FM. Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει οι Ενώσεις Συντακτών.
Ως ΠΑΣΠ Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ παλεύουμε για ένα δωρεάν, δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά πάνω από όλα παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία.

ΠΑΣΠ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ
23.06.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: