Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

"Αν δεν πάει καλά η εφημερίδα θα τη χαρίσω". Ο Μπάμπης Κούτρας θυμάται...


«Αν δεν πάει καλά η εφημερίδα θα τη χαρίσω, γιατί εγώ βέβαια δεν πρόκειται να πουλήσω τον Ελεύθερο Τύπο, αλλά να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να να ανεχθώ να γράφουν και να λένε ότι είμαι μια πλούσια που δεν καταλαβαίνει, ότι ξοδεύει άσκοπα τα λεφτά της και τα λεφτά του άντρα της».
Αυτά έλεγε η νέα ιδιοκτησία του Ελεύθερου Τύπου όταν ξεκινούσε το εγχείρημα, όπως θυμάται ο Μπάμπης Κούτρας, ο πρώτος διευθυντής που «αποκαθηλώθηκε» στις 9 Ιανουαρίου 2007 από τη νέα τάξη πραγμάτων. Και συνεχίζει:
"Δυστυχώς δεν κράτησε το λόγο της να τη χαρίσει στους εργαζομένους της. Ο επιχειρηματικός κυνισμός αποδείχθηκε ισχυρότερος από τα επικοινωνιακά φληναφήματα του ζεύγους Αγγελόπουλου όταν αναλάμβαναν τις τύχες του Ελεύθερου Τύπου (…)
Η πραγματικότητα είναι ότι προσήλθαν στον Τύπο γενναιόδωροι αλλά αλαζόνες, με λάθος επιλογές συνεργατών που τους οδήγησαν στο ναυάγιο. Με τη στάση τους απέναντι στους 470 εργαζομένους, που τους άφησαν άνεργους από τη μια μέρα στην άλλη και χωρίς την υπευθυνότητα που προϋποθέτει ο ρόλος του εκδότη απέναντι στην αποστολή του Τύπου, απέδειξαν ότι τα ΜΜΕ ήταν μια ευκαιριακή ενασχόληση στη βάση ικανοποίησης της προσωπικής ματαιοδοξίας.
Ο «Ελεύθερος Τύπος το 2005 είχε ζημίες περίπου 2 εκατ. ευρώ, το 2004 1 εκατ. ευρώ και η προοπτική για το 2006 ήταν ζημίες 3 εκατ. ευρώ. Ποσά ασήμαντα για μια εκδοτική επιχείρηση με ετήσιο τζίρο κοντά στα 30 εκατ. ευρώ… Τα συνολικά χρέη της εφημερίδας ήταν 5-6 εκατ. ευρώ, όλα σε δύο δανειακές υποχρεώσεις, οι οποίες εξυπηρετούνταν χωρίς καμία καθυστέρηση (…). Οι άνθρωποι της νέας ιδιοκτησίας (…) τελικά συμφώνησαν ότι ο «Ε.Τ.» ήταν μια «νοικοκυρεμένη, καλά οργανωμένη και καθαρή εφημερίδα» (…)".



Από το Πρώτο Θέμα
Διαβάστε περισσότερα στο http://server.protothema.net/~sunday/downloads/227soma.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: