Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Πρώτο θέμα το λουκέτο των Αγγελοπουλαίων

Σε μείζον θέμα, όχι μόνον για τον χώρο του Τύπου και γενικότερα των ΜΜΕ, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, έχει μετατραπεί η αιφνιδιαστική απόφαση του ζεύγους Αγγελοπούλου να βάλει λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο και τον ραδιοφωνικό σταθμό City 99,5 δίχως καν να έχει προηγηθεί η παραμικρή ενημέρωση των εργαζομένων και πολύ περισσότερο, διαβούλευση μαζί τους. Το θέμα ετέθη από πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης στον ίδιο τον πρωθυπουργό και το στενό του περιβάλλον, πλειάδα στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν αυτή την πρωτοφανή μεθόδευση, ενώ ακόμα και ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, κ. Αντώναρος στην προσπάθειά του να αναστρέψει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, έσπευσε να πεί ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν ενήμερος για το λουκέτο στα δύο ΜΜΕ.
Προφανώς το Mέγαρο Μαξίμου «αιφνιδιάστηκε», όπως είχε «αιφνιδιαστεί» προ τριετίας, όταν μέσα σε μισή ώρα ο Ελεύθερος Τύπος πέρασε από τα χέρια μιας ομάδας εφοπλιστών που μόλις είχε αγοράσει την εφημερίδα στα χέρια της κ.Αγγελοπούλου. Και όμως, και τότε η ομάδα εφοπλιστών υποτίθεται ότι βρισκόταν σε συνεχή επαφή με πρόσωπα του Mεγάρου Μαξίμου και μάλιστα γίνονταν πολύμηνες συσκέψεις.

Το κλείσιμο των δύο ΜΜΕ πάντως, έχει προκαλέσει γενικότερο κλίμα αναταραχής στον δημοσιογραφικό χώρο, αφού έντονος είναι ο φόβος ότι πλέον θα λειτουργήσει το φαινόμενο ντόμινο. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες είναι οι απολύσεις που έγιναν σε σειρά ΜΜΕ, δίχως ωστόσο να υπάρξουν ουσιαστικές αντιδράσεις.

Το πρόβλημα καθίσταται εξαιρετικά σοβαρό, διότι ο Ελεύθερος Τύπος και ο «Σίτυ» που απασχολούν 450 άτομα, είναι οι πρώτες μεγάλες εταιρείες σε όλους τους οικονομικούς τομείς στην Ελλάδα που βάζουν λουκέτο, από τη στιγμή της εκδήλωσης της οικονομικής κρίσης. Ενα λουκέτο που μπήκε με τον πιο ωμό, απαράδεκτο, απάνθρωπο και αντεργατικό τρόπο.

2 σχόλια:

The team είπε...

Τα προβλεπόμενα

Του Κώστα Αργυρού

Βγήκαν όλοι σαν τα κοράκια σήμερα στα παράθυρα των 8 να σχολιάσουν «έγκυρα και αντικειμενικά» πάνω από το φέρετρο. Αναλύσεις εκ του ασφαλούς και επικήδειοι με επίλογο αυταρέσκειας. Με πλατιά χαμόγελα «δικαίωσης». Ακόμα και από εκείνους που κάποτε είχαν φέρει τον ΕΤ στα πρόθυρα της χρεωκοπίας. Από εκείνους, που όσο ένιωθαν την Γιάννα ισχυρή απλά την κολάκευαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και φρόντιζαν να καλλιεργούν φήμες ότι τους «βολιδοσκοπεί» για να αναλάβουν αυτοί ξανά το τιμόνι της ναυαρχίδας. Δεν αισθάνθηκαν ούτε καν την ανάγκη να χύσουν έστω κάποια κροκοδείλια δάκρυα για τους «συναδέλφους» τους, που πάνε πια κάθε πρωί σε άδεια γραφεία, κοιτάζοντας βουβά πληκτρολόγια και θα μείνουν σε λίγες μέρες οριστικά και αμετάκλητα στο δρόμο.
Εκδότες, διευθυντές, διευθύνοντες σύμβουλοι, και λοιπές «στελεχικές δυνάμεις» εξαφανισμένες από προσώπου γης. Αυτοί που καμάρωναν μέχρι προχτές για τα βραβεία, τη γκλαμουριά και τη δημοσιότητα. Αλήθεια γιατί σήμερα τα κανάλια δεν κάλεσαν για παράδειγμα στα δελτία τους τον κ. Κοτρώτσο, που τον είχαν μέχρι πρότινος κάθε δεύτερη μέρα στα παράθυρα, να εξηγήσει από πρώτο χέρι τι έφταιξε;
Γιατί κανένα τους δεν σκέφτηκε να ζητήσει μια τοποθέτηση από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους; «Δεν προβλέπεται» από τη διαδικασία, όπως θα λέγανε και στο στρατό...

Ανώνυμος είπε...

Tha ton xortasete ton kotrotso sta kanalia apo to fthinoporo...