Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Η μπάλα τώρα στην κυβέρνηση

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων που δρομολογούν οι προθέσεις του ζεύγους Αγγελόπουλου, έτσι όπως τις ανακοίνωσε σήμερα, η πενταμελής Επιτροπή που εξέλεξαν οι εργαζόμενοι στον Ελεύθερο Τύπο, σκοπεύει να ζητήσει αναλυτικές διευκρινίσεις από τον εκκαθαριστή που έχει διορίσει η ιδιοκτησία. Ως γνωστόν, οι Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου εξέφρασαν την «δεδομένη πρόθεσή» τους, που όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «δεν συνδέεται με κανένα απολύτως αντάλλαγμα»:

- Η άδεια του ραδιοσταθμού «City 99,5» να κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
- Οι τίτλοι «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» να προσφερθούν στο Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη».
- Εάν τυχόν γίνει προσφορά στον εκκαθαριστή σε σχέση με τον ραδιοσταθμό ή τους τίτλους, το οποιοδήποτε έσοδο θα είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων.

Χθες, δημοσιεύματα μερίδας του κυριακάτικου Τύπου, αποκάλυπταν ότι παλαιότερα η κ. Γ. Αγγελοπούλου είχε πει σε στενούς της συνεργάτες πως εάν δεν πάει καλά το εκδοτικό της εγχείρημα, θα «χαρίσει» την εφημερίδα. Η σημερινή απόφαση του ζεύγους, όπως δείχνει η ανακοίνωσή του, αφήνει να διαφανούν θετικές διαθέσεις για τα δυο ΜΜΕ. Τίποτε όμως, δεν μπορεί να γίνει ερήμην των εργαζομένων, που κρατούν ακόμα ζωντανά τα Μέσα αυτά. Το θέμα λοιπόν, είναι:
1. Πώς θα υπάρξει επανέκδοση του ΕΤ και επαναλειτουργία του City 99,5.
2. Πώς θα διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι.

Ως είναι φυσικό, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να επιτρέψουν πίσω από τις πλάτες τους αντίστοιχα παιχνίδια με αυτά που έγιναν το 2006, όταν ερήμην τους πουλήθηκε η εφημερίδα, αρχικά σε εφοπλιστές και, στη συνέχεια, μέσα σε είκοσι λεπτά, στην κ. Αγγελοπούλου. Είναι γνωστό ότι το Ίδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη» πούλησε τότε την εφημερίδα επειδή σημαντική μερίδα του ήθελε να απαλλαγεί από αυτήν. Την ίδια επιθυμία είχε και σειρά στελεχών της ΝΔ, η οποία αδιαφορούσε εάν ένα μη ελεγχόμενο από επιχειρηματίες Μέσο θα χανόταν.
Είναι κατανοητό ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις η «καυτή πατάτα» βρίσκεται περισσότερο στα χέρια της κυβέρνησης παρά στο Ιδρυμα «Λίλιαν Βουδούρη». Το τελευταίο εξάλλου, και παλαιότερα μόνον τυπικός –και όχι ουσιαστικός- διαμεσολαβητής για την πώληση της εφημερίδας, ήταν. Κατόπιν τούτου, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της. Όχι μόνον επειδή έκλεισε μια εφημερίδα φιλικά προσκείμενη σε αυτήν, αλλά επειδή, αφενός πρόκειται για ένα λουκέτο μεγάλου Μέσου, αφετέρου διότι είναι η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που κλείνει στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Βασικός στόχος των εργαζομένων είναι η επανέκδοση της εφημερίδας και επαναλειτουργία του σταθμού, με τους ίδιους ως βασικούς συντελεστές και συμμέτοχους στο οποιοδήποτε νέο σχήμα υπάρξει. Οι ίδιοι αγωνίζονται για να ξανακυκλοφορήσει η εφημερίδα. Ήδη τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί εντός σειράς εφημερίδων που προσφέρθηκαν να την φιλοξενήσουν δωρεάν, ειδική έκδοση της εφημερίδας μας. Οι εργαζόμενοι και οι δημοσιογράφοι της θα ξαναβγάλουν και θα ξανακυκλοφορήσουν κανονικά τον Ελεύθερο Τύπο της μάχιμης δημοσιογραφίας.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε χάσει τη μπάλα παιδιά. Τι θα πει ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες επειδή έκλεισε μια εφημερίδα φιλικά προσκείμενη σε αυτή; Δηλαδή αν ήταν αντιπολιτευτική θα έπρεπε να αδιαφορήσει η κυβέρνηση με βάση τη λογική σας;