Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Μήνυμα συμπαράστασης ΔΟΔ/ΕΟΔ στην απεργία

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Μετά από επικοινωνία του Ν. Μεγγρέλη, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΔ η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έστειλε το παρακάτω μήνυμα συμπαράστασης και συναδελφικής αλληλεγγύης:

23 Ιουνίου 2009
Η ΕΟΔ στηρίζει την απεργία των δημοσιογράφων και εργαζομένων στα ΜΜΕ της Ελλάδας
Μήνυμα αλληλεγγύης της ΕΟΔ προς τους Ελληνες συναδέλφους

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και οι ενώσεις μέλη της σε όλη την Ευρώπη, στηρίζουν απόλυτα την 24ωρη απεργία που εξήγγειλε το μέλος της Ομοσπονδίας, η Ενωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και αρχίζει σήμερα, στις 17:00 σε όλα τα ΜΜΕ, έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά και ψηφιακά, ιδιωτικά, δημόσια ή δημοτικά.
Ο λόγος για αυτή την απεργία είναι η αιφνιδιαστική απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, ιδιοκτητών των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής», του ραδιοφωνικού σταθμού «CITY 99,5» και του ειδησεογραφικού site του ομίλου, να απολυθούν 450 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, επειδή έκλεισαν αυτά τα μέσα.
Αυτά τα τελευταία δραματικά γεγονότα έρχονται να προστεθούν στις καθημερινές απολύσεις και τη ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων ενημέρωσης. Πρόκειται για αποτέλεσμα διάφορων καταστάσεων, όπου πολλοί δημοσιογράφοι παραμένουν απλήρωτοι («ΕΞΠΡΕΣ») ή έχουν απολυθεί από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς «ΣΚΑΙ», «ΑLTER» και «STAR ΤV», αλλά και από εφημερίδες, όπως «ΧΩΡΑ», «DERBY», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» και το ραδιοφωνικό σταθμό «ΞΕΝΙΟ».
Επιπλέον, καταγγέλλουμε την έλλειψη διαφάνειας στις περιπτώσεις των συναδέλφων συμβασιούχων, που προσλαμβάνονται στον ελληνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ».
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων δηλώνει ότι η απεργία, αντανακλά τη διάθεση των δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ να αντισταθούν στην κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων, στις απολύσεις και χαμηλές αμοιβές. Δεν είναι δυνατόν η απάντηση στην πραγματική κρίση που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ, να είναι οι οικονομικές περικοπές και η απόλυτη περιφρόνηση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων.
23.06.09/Ντ.Ρ.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Και βέβαια καλό θα είναι να μην ξεχνάμε, συνάδελφοι, και τους απολύμένους από τον περιοδικό Τύπο και τα λουκέτα σε περιοδικά ή τις απειλές περί περικοπών. Καθώς στις εκδόσεις δεν εργάζονται μόνο δημοσιογράφοι και καλό είναι να αναφερόμαστε στο σύνολο των εργαζομένων, όπως γραφίστες, photo editors, διορθωτές, στιλίστες, φωτογράφοι κ.ά.

Ergazomenoi Eleftheros Tipos είπε...

Γι' αυτό και το blog μας, η φωνή επικοινωνίας μας λέγεται ergazomenoieleftherostipos και όχι dimosiografoieleftherostipos. Και φυσικά δεν ξεχνάμε κανέναν εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του, είτε είναι στον τύπο είτε σε άλλο κλάδο. Η ανεργία δεν έχει επαγγελματική ιδιότητα...