Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ψήφισμα εργαζομένων 29/06/2009

ΨΗΦΙΣΜΑ Εργαζομένων στον Ελεύθερο Τύπο, τον Τύπο της Κυριακής και www.e-tipos.com

Η σημερινή ανακοίνωση της οικογένειας Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου για την τύχη εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής είναι αποτέλεσμα της σφοδρής αντίδρασης που προκάλεσε η ίδια η απόφασή της να κλείσει στις δύο ιστορικές εφημερίδες ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου στην κρίση των ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία.
Οι θέσεις περί πώλησης του τίτλου προς όφελος των εργαζομένων ή επιστροφής των τίτλων στο Ίδρυμα "Λίλιαν Βουδούρη", προηγούμενο ιδιοκτήτη των δυο εφημερίδων κινούνται περισσότερο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ωστόσο τις ακούμε με προσοχή. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν.
Οι εργαζόμενοι θεωρούν τόσο την ιδιοκτησία της οικογένειας Αγγελοπούλου όσο και τηνδιοίκηση του Ιδρύματος "Λίλιαν Βουδούρη" συνυπεύθυνους για το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το αβέβαιο μέλλον των δύο εφημερίδων.
Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι και οι εφημερίδες κλειστές. Η μετάθεση ευθυνών από τη μια πλευρά στην άλλη και η παραπομπή των όποιων λύσεων μέσω της διαδικασίας της εκκαθάρισης ενταφιάζουν το μέλλον των εφημερίδων και των εργαζομένων σε αυτές.
Οποιαδήποτε πρόταση για βιώσιμη λύση, συνέχιση της δραστηριότητας έκδοσης των εφημερίδων πρέπει να είναι άμεση και με τη συμμετοχή των ιδίων των εργαζομένων.
Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε να συμβάλουν με την ευθύνη που τους αναλογεί κυβέρνηση και κόμματα.

3 σχόλια:

τ. Αναγνώστης του ΕΤ είπε...

Η επιτροπή σας πρέπει να ορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών προκειμένου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων:
1. Πρέπει να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Πρωθυπουργό (προσοχή: Όχι με υπουργούς ή αρχηγούς κομμάτων, που οι περισσότεροι είναι δέσμιοι ανταγωνιστικών εκδοτικών συμφερόντων) με αίτημα να συνδράμει με την προσωπική του επιρροή στην άμεση απελευθέρωση του τίτλου της εφημερίδας και στην δρομολόγηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επανέκδοσή της.
2. Πρέπει να επιδιωχθεί συνάντηση με την ιδιοκτησία, ή έστω τους διορισμένους εκκαθαριστές, αν η ιδιοκτησία εμμένοντας στην αλαζονική της στάση αρνηθεί την συνάντηση, και να διατυπωθεί προς αυτήν το αίτημα να ανακαλέσει την βεβιασμένη και πανικόβλητη κίνησή της για εκχώρηση του τίτλου της εφημερίδας στο ίδρυμα "Λίλιαν Βουδούρη", εκχώρηση που για να υλοποιηθεί απαιτεί πολύπλοκες νομικές διαδικασίες αλλά (το κυριότερο) και για να αποδεσμευθεί ο τίτλος μετά την κτήση του απο το Ίδρυμα θα απαιτηθούν ακόμη πολυπλοκότερες διαδικασίες! Η λύση είναι η προσωρινή (έως την επανέκδοση από νέο εκδότη) εκχώρηση του τίτλου στους εργαζομένους της εφημερίδας με σύμβαση, προκειμένου να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση ενημερωτική ιστοσελίδα και η δημιουργία Επιτροπής διαπραγματεύσεων, με ισότιμη συμμετοχή ιδιοκτησίας και εργαζομένων, η οποία θα προσκαλέσει με δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος, οποιονδήποτε φερέγγυο επιχειρηματία να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αγορά του τίτλου. Τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της Επιτροπής αυτής διαπραγματεύσεων θα ρυθμισθούν επίσης με σύμβαση μεταξύ ιδιοκτησίας και εργαζομένων, οι όροι της οποίας θα διασφαλίζουν το δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν αποφασιστικό λόγο αναφορικά με το πρόσωπο του νέου εκδότη. Εν τω μεταξύ, έως ότου δηλαδή αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερομένους εκδότες, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να παρουσιάσουν ρεαλιστική πρόταση προς διαμόρφωση των όρων της εξαγοράς, τέτοια που και την εξαγορά να καθιστά ελκυστική, αλλά και τις ελπίδες για την δημιουργία μίας εφημερίδας συντακτών να διασφαλίζει.
3. Για όλα τα ανωτέρω, είναι αναγκαία η πλαισίωση της επιτροπής σας με προσωπικότητες του δημοσιογραφικού κόσμου εγνωσμένου κύρους, όπως αυτές που σας ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιό μου, που και την ιδιοκτησία να είναι σε θέση να προσεγγίσουν αποτελεσματικά, πείθοντάς την να ξεπεράσει τις εμμονές και τα πείσματά της και τους όρους της εξαγοράς να διαμορφώσουν με αρτιότητα και την συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερομένους εκδότες να πραγματοποιήσουν με επιτυχία.
4. Η περαιτέρω καθυστέρηση και αβελτηρία καθιστά όλο και πιο αβέβαιο το εγχείρημα της σωτηρίας της εφημερίδας. Αλλοίμονο δε αν στο παρασκήνιο κινούνται τύποι σαν τον Αλαφούζο για να αρπάξουν αιφνιδαστικά άλλον έναν ιστορικό τίτλο και να τον καταντήσουν σαν τα μούτρα τους! Ενεργοποιηθείτε και κινηθείτε γρήγορα και φρόνιμα!

Ανώνυμος είπε...

εγώ να ρωτήσω που είναι η κομμουνίστρια κανέλλη σε αυτή την υπόθεση?
που είναι ο εναλλακτικός αναρχοκομμουνιστής πανούσης?

υπάρχουν στην προσπάθεια και τον αγώνα που κάνετε?

ή χρησιμοποιούν το προφίλ τους για να εμπορευματοποιήσουν ιδεολογίες και να βρεθούν σε κάποια συχνότητα όπου θα τα χώνουν πάλι στην εξουσία και το κεφάλαιο για να ψαρώσουν 10 μ@λ@κες από τη δήθεν επαναστατικότητά τους?
με το αζημίωτο βέβαια...

teach what you preach λένε οι άγγλοι, αλλά αυτοί εδώ δεν είναι ικανοί ούτε γι αυτό...

Γιάννης Μητράκας είπε...

Κυρίες, Κύριοι,

Καλημέρα σας, καλό κουράγιο σε όλους σας (μας).

Αρχίζω με ένα μήνυμα στο facebook
.......κουράγιο συνάδελφοι. Σκεφτείτε σοβαρά να συνεχίσετε να την βγάζετε μόνοι σας την εφημερίδα, δεν έχετε να χάσετε και πολλά, ίσως να είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε μετά το σκάσιμο της φούσκας στα ΜΜΕ.........

κουράγιο συνάδελφοι, κουράγιο οικογένειες, θα έλεγα εγώ.............

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ

Γιατί εσείς οι 360-380 εργαζόμενοι (δεν ξέρω ακριβώς πόσοι είσαστε), δεν δίνεται από 3.000,00 € ο κάθε ένας να αγοράσετε τον τίτλο ? θα μαζέψετε 1 εκατ. και στη συνέχεια σύμφωνα με την ανακοίνωσή του ζεύγους τα χρήματα αυτά θα είναι προς όφελος σας. Θα σας μείνει λοιπόν ο τίτλος χωρίς να έχετε δώσει χρήματα και δεν θα "προσφερθεί" στο "Ίδρυμα " που τόσο καλά σας φέρθηκε.

Καλή λύση στο πρόβλημά μας.

Με εκτίμηση

Λίλα Λαδά – Μητράκα

Αυτό το mail, μου το έστειλε η σύζυγος και είναι συνέχεια κάποιων συζητήσεων.
Αν, σύμφωνα με όσα ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ, κάνουμε μια προσφορά ώστε να… αποκτήσουμε τον/τους τίτλους. Αυτό φαντάζει ουσιαστικά ανέξοδο, μιας και το όποιο τίμημα μας επιστρέφεται, και είμαστε όλοι συνιδιοκτήτες των τίτλων. Δεν ξέρω νομικά πως μπορεί να στηθεί κάτι τέτοιο, αλλά αυτό μπορεί να ψαχτεί παράλληλα με τις διεκδικήσεις. Αν πετύχει κάτι τέτοιο νομίζω ότι μπαίνουμε στο παιχνίδι, μιας και μέχρι τώρα μας κρατάνε έξω. Τα διαπραγματευτικά μας χαρτιά νομίζω ότι θα είναι ισχυρότερα με τις ονομασίες στα χέρια μας. Προβληματίζομαι στο πόσο χρονοβόρο θα είναι όλο αυτό, αλλά και από την άλλη… τι είχαμε, τι χάσαμε!
Μια άλλη σκέψη είναι γύρω από αυτό που στην Ευρώπη ονομάζουν Ομάδες Πίεσης. Δεν γνωρίζω πολλά, αλλά θα το ψάξω…

Γιάννης Μητράκας