Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

Το αποχαιρετιστήριο κείμενο της Ντέπυς Γκολεμά...

(προοριζόταν για την αυριανή στήλη της "Μέχρι κεραίας" αν έβγαινε)

Δεν φοβάμαι να απολυθώ! Γιατί… ήδη το ‘κατέκτησα’ και αυτό, στην μακρόχρονη πορεία μου. για την ακρίβεια είναι η δεύτερη φορά- μετά τις 24 ΩΡΕΣ- που βλέπω μια εφημερίδα να κατεβάζει ρολά, αφήνοντας στο δρόμο τόσους εργαζομένους…

20 χρόνια είμαι σε αυτό το μαγαζί. Επιζήσαμε Βαρβάρων, σκληρών αποφάσεων, αντίξοων συνθηκών. Και όταν ήρθε ο μαντάτο της πώλησης, δεν το κρύβω ότι είχαμε χαρά μεγάλη. Δεν μας πήρε όποιος- όποιος, μας αγόρασε η Γιάννα, είπαμε τότε όλοι και ανασκουμπωθήκαμε ξανά…

Στα τρία χρόνια τη νέας προσπάθειας έγιναν πολλά και όνειρα και προσδοκίες και δουλειά και πείσματα να γίνουμε οι πρώτοι κουβαλώντας ένα όνομα βαρύ σαν Ιστορία: Ελεύθερος Τύπος…

Θυμάμαι το τίτλο της πρώτης εφημερίδας της νέας ηγεσίας: «με ταχύτητες μεγάλες μοναχά η γη αλλάζει». Πράγματι οι ταχύτητες ήταν μεγάλες. Και το αμάξι ολοκαίνουργιο και με όνειρα πολλά, ανέβαινε ασθμαίνοντας ανηφορικούς δρόμους με εμπόδια. Η αρχή ήταν ρόδινη. Η αισιοδοξία μεγάλη. Και σε κατ ιδίαν συζητήσεις με την ιδιοκτησία διαφαινόταν η προσπάθεια να κερδίσουμε το στοίχημα, να δώσουμε πολλά για να πετύχουμε τα περισσότερα……

Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα κατ ευχήν. Και η ρόδα της Ζωής κολλάει στα άσχημα και στα δυσάρεστα. Βρίσκει πέτρα και κολλάει. Αποτυχημένες επιλογές, λάθος εκτιμήσεις? Τι νόημα έχει. Η κρίση χτύπησε την πόρτα μας. Και την έκλεισε δυνατά πίσω μας αφήνοντας χωρίς δουλειά πάνω από 500 ανθρώπους….

Τούτη η στήλη φίλοι, σας κράτησε παρέα πάνω από 20 χρόνια. Είδε από μέσα προστριβές, τους εργαζόμενους πάντα στα δύσκολα ενωμένους, χαρές και λύπες και δυστύχησε να δει την λέξη ‘ΤΕΛΟΣ’ να γράφεται στην πόρτα του πολυτελούς κτηρίου, που στέγασε για 2 χρόνια και περισσότερο, μια υπέρβαση ονείρων…

Εδώ τα λέγαμε όλα. Τα καλά, τα μεγάλα, τα μικρά, τα δυσάρεστα τα όμορφα. Η δημοσιογραφία είναι μεράκι. Θέλει καρδιά, θέλει άποψη, θέλει πόδια, καρδιά, ψυχή. Πιστεύω πως όσοι είμαστε εδώ, παλιοί και νέοι, τα κατέθεσαν, με όλες τους τις δυνάμεις…

Μεγάλοι καπετάνιοι, δύσκολες φουρτούνες. Και τούτη την ώρα που πρέπει να βάλεις την τελεία, - όχι άλλη στίξη- επικρατεί το συναίσθημα της λογικής. Τι να πεις δηλαδή σε αυτούς που έχουν μια δουλειά; Στο διοικητικό προσωπικό που βλέπει γραμμάτια να τρέχουν, στην κυρία που καθαρίζει που μου ήρθε να παρακαλέσει για δουλειά, στους νεαρούς συντάκτες, που εδώ ξεκινούσαν το όνειρο μιας καριέρας;

Δεν φοβάμαι να απολυθώ γιατί ήδη είμαι μια από τους 500 απολυμένους. Ενώνω το βλέμμα μου με αυτό της νεαρής συναδέλφου που έκλαιγε χθες γοερά, με αυτό του συναδέλφου που μετρούσε δάνεια και ανάγκες, με την αγωνία όσων κλείνοντας τη πόρτα ατενίζουν σκοτάδι….

Προσωπικά 20 χρόνια εδώ! Μια ζωή, μια καριέρα, μια εφημερίδα. Που δεν την άφησα ποτέ, αν και μου έδωσε πολλές… «ευκαιρίες», που τώρα έχουν δώσει τη θέση τους, στην πίκρα για το άδοξο τέλος. Ποιος είναι ο αντίκτυπος μιας τέτοιας απόφασης; Να το δεις ρομαντικά; Το στυλό κατεβαίνει απότομα, βίαια το κόβει μια σκληρή ανακοίνωση με κεντρικό νόημα «οικονομικοί λόγοι’….

Να το δεις επαγγελματικά; Της άξιζε αυτής της εφημερίδας ένα άδοξο τέλος; Όσοι την ξέρουμε από τα γεννοφάσκια της, λέμε ΟΧΙ. Κατηγορηματικά, σαν σκληρή απάντηση, στην σκληρή απόφαση της ιδιοκτησίας…

Σας χαιρετώ! Όλοι σας χαιρετούμε. Με τη σημείωση ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, για αυτή την τραγωδία…Μόνο έτσι μπορώ να χαρακτηρίσω το κλείσιμο της ιστορικής αυτής εφημερίδας. ΤΕΛΟΣ!….

Ντέπυ Γκολεμά

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.»
«ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ CITY Α.Ε.»
22 Ιουνίου 2009


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009, οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων της ανωνύμου εταιρίας με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΤΥΠΟΥ Α.Ε.» που εκδίδει τις εφημερίδες «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής» και της εταιρίας «Ραδιοφωνικές Επιχειρήσεις CITY Α.Ε.». Οι Γενικές Συνελεύσεις αποφάσισαν ομόφωνα τη λύση και θέση σε εκκαθάριση των εν λόγω εταιριών.
Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της οριστικής επιλογής του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να αποχωρήσουν οριστικά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η συνέχιση ζημιογόνων αποτελεσμάτων οδήγησε στην απόφαση αυτή.
Όταν πριν από τρία χρόνια αναλήφθηκε η ευθύνη του «Ελεύθερου Τύπου» στόχος δεν ήταν μόνο η διάσωση ενός ιστορικού τίτλου. Στόχος ήταν και η συμβολή στην αναζήτηση μιας νέου τύπου και ταυτόχρονα ευρύτερης δημόσιας συζήτησης και μάλιστα σε μια φάση αλλαγών και μετάβασης που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Στο συνολικό εγχείρημα του «Ελεύθερου Τύπου» επενδύθηκαν μεγάλοι οικονομικοί πόροι. Κυρίως όμως και πρώτιστα κινητοποιήθηκαν σημαντικοί ανθρώπινοι πόροι, τόσο στην εφημερίδα, όσο και στο ραδιοφωνικό σταθμό.
Η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε.
Το μοντέλο ενημέρωσης που κυριάρχησε στον τόπο μας, η συνεχιζόμενη συσσώρευση ζημιών σε συνδυασμό με τις αρνητικές προοπτικές του κλάδου, μαζί με την πεποίθηση ότι ένα Μέσο Ενημέρωσης δεν νοείται να λειτουργεί με μεγάλες ζημίες και αυτό να συνεχίζεται επί μακρόν, χωρίς να οδηγεί σε παρανοήσεις, συνετέλεσαν στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας των παραπάνω αποφάσεων.
Οι εταιρίες θα εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους έναντι των εργαζομένων και όλων των συνεργατών τους.
Σε όλους εκείνους που προσπάθησαν τα χρόνια αυτά, ανήκει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».


Με αυτή την ανακοίνωση χτες το ζεύγος Αγγελοπούλου αποφάσισε χωρίς πολλά πολλά και δίχως να δώσει ιδιαίτερες εξηγήσεις να πετάξει στο δρόμο 500 ανθρώπους. Ανθρώπους που βλέπουν τα γραμμάτια να τρέχουν, προσωπικό καθαριότητας, υπαλλήλους γραφείου, τεχνικούς και φυσικά δημοσιογράφους, παλιούς και νέους. Ανθρώπους που περίμεναν λίγα χρόνια ακόμα για να βγουν στη σύνταξη και φυσικά ανθρώπους που έκαναν όνειρα…

Ωστόσο, ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου εν μια νυκτί αποφάσισαν και διέταξαν πως εφ όσον το «παιχνιδάκι» τους και το «καπρίτσιο» τους δεν είχε χρηματικό κέρδος όπως τα καράβια τους… να βάλουν λουκέτο σε μια από τις ιστορικότερες εφημερίδες της χώρας.
Ως φοιτητές Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ αλλά και ως μελλοντικοί δημοσιογράφοι εναντιωνόμαστε σε τέτοιου είδους καταστάσεις και αποφάσεις. Εναντιωνόμαστε σε όποιον προσπαθεί να κάνει την ενημέρωση εμπόρευμα και μηχανή χρήματος, σε όποιον ξεχνά πως η Δημοσιογραφία είναι λειτούργημα.
Δείχνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους απολυμένους συναδέλφους μας. Καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση (που μάλλον γνώριζε πολύ καλά τις προθέσεις των «κολλητών» της Αγγελόπουλων) να πάρει δημόσια θέση για το θέμα. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και την λήψη μιας συγκεκριμένης απόφασης υπέρ των απολυμένων συναδέλφων μας αλλά και γενικότερα μιας απόφασης «γροθιά» στο κατεστημένο του εσωτερικού των media. Τα Μέσα απαρτίζονται στο σύνολό τους από δημοσιογράφους απλήρωτους ή κακοπληρωμένους και όχι από δημοσιογράφους golden boys – girls που μετριούνται στα δάχτυλα. Απαρτίζονται από δημοσιογράφους που πραγματικά «χύνουν» ιδρώτα και το λέει η «καρδούλα» τους.
Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των συναδέλφων του Ελεύθερου Τύπου, του Τύπου της Κυριακής , του e-typos.gr και του City FM. Συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινώσει οι Ενώσεις Συντακτών.
Ως ΠΑΣΠ Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ παλεύουμε για ένα δωρεάν, δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά πάνω από όλα παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία.

ΠΑΣΠ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ

23.06.2009