Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Yπήρχε και η "Sportime"

Είναι πράγματι τραγικό αυτό που συνέβη. Οχι τόσο γι αυτήν καθ εαυτή την ιστορική εφημερίδα, αλλά κυρίως για τον κόσμο που μένει πίσω. Ομως γιατί θα πρέπει να μας ξενίζει;
Μήπως δεν ζούμε την Ελλάδα των "εργολάβων" που υποκαθιστούν τους χθεσινούς παραδοσιακούς εκδότες; Οι παλαιότεροι από εσάς θα θυμάστε ότι κάποτε η ΕΣΗΕΑ και η ΕΤΗΠΤΑ κατέβαζε τους διακόπτες και.. έπεφταν κυβερνήσεις...
Τώρα έχουμε περάσει την εποχή της δημοσιογραφίας των ενδοτικών. Στη δημοσιογραφία των 600 ευρώ, όπου οι συνάδελφοι, αφού πρώτα σκουπίσουν, πάρουν τσιγάρα και κάνουν καφέ στο "αφεντικό" (λες και είμαστε σκύλοι και έχουμε αφεντικά...), μετά μπαίνουμε στο ίντερνετ να κάνουμε ρεπορτάζ... Η δημοσιογραφία που θέλουν τα "αφενικά" δηλαδή, αυτή που όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης και δεν μπορούμε να βγάλουμε φύλλο!
Συνάδελφοι, το πράγμα είναι εξαιρετικά απλό. Αν η ΕΣΗΕΑ δεν αποφασίσει να παίξει το ρόλο που της αρμόζει, τότε θα μείνουμε στην ισχύουσα επικοινωνιακή πολιτική του τηλεοπτικού πρωινάδικου και μεσημεριανάδικου. Και το ένα μαγαζί θα κλείνει μετά το άλλο. Γιατί δεν τους ενδιαφέρει τι γράφει το φύλλο, αλλά μόνο αν μπορεί το φύλλο αυτό να κάνει πολιτική παρέμβαση.
...Γιατί αν δεν παίξει το ρόλο που πρέπει η ΕΣΗΕΑ, όπως εγώ χτες με το Sportime και το ραδιόφωνό του έμεινα μετά από 32 χρόνια δημοσιογραφίας στο δρόμο και ουδείς ασχολήθηκε με εμάς όσο κι αν φωνάζαμε, έτσι και με σας σήμερα και με τους άλλους αύριο...
Μια εφημερίδα που έκλεισε πέρσι με τον ίδιο ξαφνικό και "αναιτιολόγητο" τρόπο, ενώ ήταν ενεργητική οικονομικά και την άλλη μέρα εξεδόθη μια άλλη στη θέση της(!) από άλλον Όμιλο.
Εμείς πάντως καθαρά και χωρίς περιστροφές είμαστε στο πλευρό σας. Για τη ζωή μας, τη δουλειά μας και προφανώς για την "φυλακισμένη" ελευθεροτυπία.
Θα ακολουθήσει κανείς; Αν όχι, αποσπασματικές κραυγές απόγνωσης θα ακούγονται κάθε τόσο και θα είναι στο βρόντο...

Συναδελφικά
(και συμμεριζόμενος πλήρως τα συναισθήματά σας)


Γιάννης Κούρκουλος

...κουράγιο αδέλφια, κανείς δεν παει χαμένος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μπορεί να μου πει κάποιος αν οι Αγγελόπουλοι πήραν την άδεια για ηλεκτροπαραγωγή στης εγκαταστάσεις της χαλυβουργικής ;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί το techpress.gr που ανήκει στο περιοδικό online δεν κάνει απεργία σήμερα και δημοσιεύει ειδήσεις;
Σημερινά άρθρα:
http://www.techpress.gr/index.php/archives/index.php

Το ίδιο ισχύει και για το περιοδικό Τ3. Σημερινό άρθρο:
http://t3mag.gr/news/1554

Αυτά τα περιοδικά ανήκουν σε ενώσεις κι όμως σπάνε την απεργία για να δημοσιεύσουν ειδήσεις.

ΝΤΡΟΠΗ! ΟΛΟΙ στον ΑΓΩΝΑ!

φαιδων είπε...

και καλα εσεις εχετε "φωνη" και το κανετε τεραστιο το θεμα σας. τοσοι αλλοι που απολυονται καθημερινα απο φαμπρικες, μικρομαγαζα, βιοτεχνιες κ.α τους τρωει το μαυρο σκοταδι...

Δημοσιογραφοι...

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω και λυπάμαι.
Λυπάμαι για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους αλλά και για όσους θα χάσουν τη δουλειά τους.
Όταν κάποτε ολοκληρωθούν οι ανακατατάξεις στο χώρο του Τύπου, ο ιστορικός ο αναλυτής ο ερευνητής δεν ξέρω ποιος θα ασχοληθεί με την καταγραφή της αποδόμησης του χώρου, παρακαλώ ας θυμηθεί ότι προπομπός των όσων συμβαίνουν σήμερα, υπήρξε το κλείσιμο των δύο Πρακτορείων Διανομής Τύπου στις αρχές της δεκαετίας μας.
Το Πρακτορείο Εφημερίδων Αθηναϊκού Τύπου και το Κεντρικό Πρακτορείο Ημερήσιου και περιοδικού Τύπου όταν έκλεισαν έμειναν στο δρόμο κάποιες εκατοντάδες εργαζόμενοι.
Για αυτούς δε φώναξε κανείς.
Μαζί τους χάσανε τη δουλειά τους και καμιά εξακοσαριά υποπράκτορες, των εν λόγω Πρακτορείων.
Ούτε για αυτούς φώναξε κανείς.
Κάπου δυόμιση χιλιάδες υπάλληλοι στα υποπρακτορεία βγήκαν και αυτοί στην ανεργία.
Και για αυτούς δεν ίδρωσε το αυτάκι κανενός.
Όλες αυτές οι χιλιάδες που πέρασαν στην ανεργία από την μια στιγμή στην άλλη, δεν βρήκαν μια κουβέντα συμπαράστασης έστω παρηγοριάς από πουθενά.
Μούγκα η ΕΣΗΕΑ.
Μούγκα τα "προοδευτικά κόμματα".
Μούγκα από όλους.
Μη περιμένετε λοιπόν από όλους αυτούς τίποτα.
Το πολύ πολύ να ρίξουν δυό τρεις κορώνες έτσι για τα μάτια.
Μια είναι η λύση για κάθε επιχείρηση που κλείνει γιατί ο επιχειρηματίας της έτσι γουστάρει.
ΚΑΤΑΛΗΨΗ και επαναλειτουργία από τους εργαζόμενους.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς, σχεδόν όλες οι εφημερίδες θα κλείσουν. Θα αντέξουν μόνο όσες μπορέσουν να αυξήσουν τα έσοδά τους από το Internet. Τα τελευταία χρόνια μόνο τα DVD έδωσαν μια ανάσα στις εφημερίδες. Στέρεψε και αυτή η πηγή λόγω της πειρατείας στο internet και πάπαλα.

Ανώνυμος είπε...

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=186277&dt=20/01/2008

να δες κι εδω

Ανώνυμος είπε...

Ο λόγος που πολλά site δημοσιεύουν ειδήσεις τις ημέρες που η ΕΣΗΕΑ καλεί σε απεργία, είναι απλός. Η ΕΣΗΕΑ δεν αναγνωρίζει τις ιστοσελίδες αρά και οι εργαζόμενοι σε αυτές δεν έχουν καμία υποχρέωση να απεργήσουν. Χάρη τους κάνουν όσοι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων και δημοσιογράφοι συμμετέχουν στην εκάστοτε απεργία. Χάρη, ενώ ξέρουν καλά πως την άλλη μέρα, θα χάσουν το όνομά τους και την υπόστασή τους και θα γίνουν ξανά αόρατοι για όσους κάνουν εδώ και χρόνια πως δε τους βλέπουν. Άλλωστε για όλους τους δημοσιογράφους που δε καταδικάζουν τον εαυτό τους στην έλλειψη εργασίας και επιλέγουν να εργαστούν στο πλέον σύγχρονο μέσο, το διαδίκτυο, η ΕΣΗΕΑ κλείνει τις πόρτες. Γι' αυτό σε όσους βγαίνουν να "ρουφιανέψουν" ιστοσελίδες, ένα έχω να πω: "Ρε και που δεν τρώτε κλωτσιές, χάρη σας κάνουμε".

ΥΓ. Φυσικά αυτό το σχόλιο αφορά την ΕΣΗΕΑ και δεν σχετίζεται σε τίποτα με τη συμπαράσταση που θα ήθελα να εκφράσω προς τους συναδέλφους στον Ε.Τ και τον City 99.5, μαζί με τις ευχές μου για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημά τους και μάλιστα γρήγορα. Πάντως θα ήθελα να πω και κάτι άλλο. Τουλάχιστον εσείς παιδιά θα πληρωθείτε και άλλους δυο μήνες και αποζημίωση θα πάρετε. Ρωτήστε και όλους τους συναδέλφους που έμειναν στο δρόμο σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς αποζημίωση και χωρίς να λάβουν καν τα δεδουλευμένα.