Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ο Αλέξης Τσίπρας στο City 99,5 και τον Ελεύθερο Τύπο



Τις εγκαταστάσεις του «Ελεύθερου Τύπου» και του City 99,5 επισκέφθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να αποφασίζει ένας ιδιοκτήτης, ένας εργοδότης χωρίς καμιά προειδοποίηση να πετάξει 450 εργαζόμενους στο δρόμο, μέσα σε μια νύχτα και αυτό να περνάει και να γίνεται αποδεκτό χωρίς καμία αντίδραση».
Η αντίδραση των εργαζομένων σύμφωνα, η αντίσταση αλλά και το μήνυμα που εκπέμπουν, λειτουργώντας αυτό το σταθμό, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί μια εκδοτική επιχείρηση να κλείνει αιφνιδιαστικά αφήνοντας στο δρόμο 450 εργαζόμενους χωρίς καν να προϋπάρξει στοιχειώδης διάλογος ή προειδοποίηση. «Και δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό καθότι πρόκειται για έναν εκδοτικό όμιλο, ιδιοκτησίας μιας εκ των πιο ευκατάστατων οικογενειών της δημόσιας ζωής στη χώρα μας. Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένο ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ο χώρος των μέσων ενημέρωσης βρίσκεται σε άμεση διαπλοκή με την οικονομική και πολιτική εξουσία, αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ πρόκειται για πολιτικά παιχνίδια εξουσίας που έχουν ως θύματα τους εργαζόμενους».

Ο ΣΥΝ πρόκειται να καταθέσει 6 προτάσεις για την επόμενη μέρα του ΕΤ και του City, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η κρίση στον χώρο των ΜΜΕ. Οι προτάσεις του ΣΥΝ προβλέπουν:
1. Να τεθούν συγκεκριμένα και διαφανή κριτήρια για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης, η οποία πέρυσι έφτασε στο ύψος των 83 εκατ. ευρώ.
2. Οι επιχειρήσεις του Τύπου, ιδιαίτερα όσες από αυτές τις επιχειρήσεις διασώζονται με κρατική αιμοδοσία, με κρατική επιχορήγηση, ότι δεν προχωρήσουν σε απολύσεις, τουλάχιστον για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
2. Οι επιχειρήσεις τύπου είναι επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και δεν είναι αποδεκτό να λειτουργούν με αμιγώς επιχειρηματικές σκοπιμότητες. Επιβάλλεται λοιπόν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να συμμετέχουν στη διοίκηση των εταιριών αυτών ώστε να διασφαλίζεται μια στοιχειώδης διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων και να διασφαλίζεται και η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης των εργαζομένων σε τέτοιου είδους επιδιώξεις όπως αυτή που είδαμε στον Ελεύθερο Τύπο.
4. Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου ανάδειξε όλο αυτό το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στον χώρο των ΜΜΕ. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα από την κυβέρνηση να καταφύγουν στο επίδομα ανεργίας αυτοί οι μισθωτοί που καταγράφονται ως αυτοαπασχολούμενοι.
5. Να υπάρξει λήψη μέτρων και να ενισχυθεί η προοπτική της εισόδου στον τύπο κοινωνικών φορέων, συλλογικών εγχειρημάτων των συντακτών με βάση συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια
6. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαδικασία εκκαθάρισης στον ΕΤ και τον City. Ο εκκαθαριστής οφείλει να δώσει όλα τα δεδομένα στους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: