Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

«Γυρνά την πλάτη» στις εφημερίδες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Με διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου και όχι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, θα διεξαχθεί αύριο στις έξι και μισή το απόγευμα η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Αυτό τελικά όπως φαίνεται επέλεξε η κυβέρνηση, παρά τις αρχικές λεκτικές συμφωνίες δια μέσω του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του γενικού γραμματέα της Κ.Ο της ΝΔ κ. Γιάννη Τραγάκη αλλά και του ίδιου του προέδρου της Επιτροπής κ. Απόστολου Σταύρου, που έδειχναν ότι συμφωνούν με το να διεξαχθεί μια συζήτηση σχετικά με την κρίση στον χώρο των ΜΜΕ και πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την ημερήσια διάταξη της Επιτροπής που εκδόθηκε, το θέμα της συζήτησης γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 43Α, παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής που είναι η «άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» παρουσία του υπουργού Εσωτερικών.
Χαρακτηριστικό των προθέσεων της κυβέρνησης, να «κλείσει» το θέμα μόνο στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και όχι να γίνει μια γενικότερη συζήτηση και για τον χώρο των εφημερίδων, είναι η στάση και τα επιχειρήματα που επιστράτευσε τόσο ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος όσο και οι βουλευτές της ΝΔ κατά την προηγούμενη σφοδρή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, την προηγούμενη Τετάρτη.
Ο βασικός άξονας της επιχειρηματολογίας της κυβερνητικής πλειοψηφίας ήταν πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εποπτεία, μέσω του ΕΣΡ, μόνο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες που είναι δημόσιο αγαθό και τον τρόπο λειτουργίας των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών καναλιών, ενώ η κρίση με το λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο αλλά και οι απολύσεις στις υπόλοιπες εφημερίδες είναι κάτι το γενικότερο που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής αλλά και ενός μόνο υπουργείου!!!
Εκείνο πάντως που θα περίμενε κανείς, ήταν η κυβέρνηση να είχε επιλέξει να ενημερώσει την αρμόδια Επιτροπή σχετικά με τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει για την κρίση στα ΜΜΕ ή να είχε σκεφτεί , εάν δεν είναι έτοιμη σε θέσεις και προτάσεις, να συγκαλέσει την Επιτροπή καλώντας τα κόμματα για διαβούλευση. Και όχι να κρύβεται πίσω από το γράμμα του κανονισμού της Βουλής . Έτσι απλά και για να ξέρουμε τι θα γίνει … αύριο το απόγευμα στην μικρή αίθουσα του πρώτου ορόφου του Κοινοβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: