Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Blue Land vs Kalatrava

Η κ.Γιάννα Αγγελοπούλου αγόρασε τον κεντροδεξιο-δεξιό ΕΤ, το 2006, προκειμένου να ικανοποιήσει, ως όλα δείχνουν, τις προσωπικές και πολιτικές φιλοδοξίες της.
Προηγουμένως, είχε επιχειρήσει να αγοράσει μια εφημερίδα που εκινείτο σε διαφορετικό πολιτικό μήκος κύματος. Το κεντρο-αριστερό Εθνος. Το ποσόν που προτάθηκε θεωρήθηκε πολύ υψηλό (120 εκ.ευρώ) και έτσι προτίμησε να δώσει 11 εκ.για τον ΕΤ.
Μόνο και μόνο τα άλματα από τη μια όχθη στην άλλη δείχνουν ότι απλά ήθελε μια οποιαδήποτε εφημερίδα και όχι μιας συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης.
Προ διετίας, μετέφερε τον ΕΤ, από τον Αλιμο, στο Blue Land. Εκεί, στον πέμπτο όροφο είχε και το δικό της γραφείο. Απέναντί της, το Ολυμπιακό στάδιο και βέβαια, το φαραωνικό του Καλατράβα.
Προφανώς, ήθελε να βλέπει καθημερινώς την ακριβοπληρωμένη Ολυμπιακή «επιτυχία» της. Στο κτίριο που αγοράστηκε με λίζινγκ από την οικογένεια Λάτση, εγκατέστησε, εκτός από τον ΕΤ, τον ραδιοσταθμό City. Πολύ σύγχρονα γραφεία και εξοπλισμός, με την διαφορά ότι ήταν χώροι παντελώς ακατάλληλοι για δημοσιογραφική δουλειά. Μια «αμερικανιά», ένα απέραντο γήπεδο, που κανείς δημοσιογράφος δεν μπορούσε να μιλήσει από το τηλέφωνο με μια πηγή του, επειδή ακουγόταν μέχρι την άλλη άκρη της μεγάλης αίθουσας, κ.ο.κ.

Όλα δείχνουν ότι ήθελε να εγκαινιάσει ένα απρόσωπο εργασιακό μοντέλο, όπως απρόσωπη και απολιτίκ ήταν η εφημερίδα που έβγαζε. Να σημειωθεί πως ενώ η εφημερίδα εξεδίδετο από το 1983, το πρώτο φύλλο του νέου ΕΤ, είχε τον αριθμό …«1».
Ένα επίσης, απαράδεκτο γεγονός είναι ότι παράτησε στις αποθήκες όλο το παλιό αρχείο των εφημερίδων του Ελ.Τύπου (23 χρόνια). Η νέα διοίκηση είχε υποσχεθεί ότι θα το φωτογραφήσει και θα το κάνει ψηφιακό, αλλά, ως όλα δείχνουν το άφησε στα αζήτητα. Αν είναι δυνατόν! Μια εφημερίδα, δίχως το αρχείο της. Χωρίς την βασική δημοσιογραφική κληρονομιά της και το περιουσιακό της στοιχείο. Πράγμα αδιανόητο για λειτουργικούς, αλλά και ιστορικούς λόγους.

Την εφημερίδα ανέλαβαν τα golden boys της κ.Αγγελοπούλου. Καλοπληρωμένοι μάνατζερ και σύμβουλοι, ως επί το πλείστον από το περιβάλλον της και το «Αθήνα 2004». Αυτοί κουβάλησαν τους «δικούς» τους, ενώ παράλληλα απολύονταν δημοσιογράφοι, με τη μορφή των «οικειοθελών αποχωρήσεων».
Επειδή όμως, «κάτι» δεν της άρεσε, άλλαζε τον έναν διευθυντή κατόπιν του άλλου. Ετσι, μέσα σε δυόμισι χρόνια άλλαξε πέντε (!) διευθυντές. Κάτι που προφανώς αποτελεί το δικό της Ολυμπιακό ρεκόρ. Μαζί με τους νεοερχόμενους, έφταναν και άλλοι «ημέτεροι», ενώ με τους αποχωρούντες έφευγαν οι «κολλητοί» τους, κ.ο.κ. Δηλαδή, φαύλος κύκλος.
Ετσι, ενώ με τις «οικειοθελείς» εξόδους, το δημοσιογραφικό προσωπικό, από 120 άτομα έφτασαν τα 65-70, μετά όλες αυτές τις παλινωδίες ανήλθε στα περίπου 250. Στο μεταξύ, τα έξοδα αυξάνονταν, ενώ πολλές «επιχειρηματικές» επιλογές, όπως περιοδικά «φίλων», εκτός από ακριβές ήταν μάλλον αποτυχημένες. Οι ίντριγκες στο περιβάλλον της έδιναν και έπαιρναν, με αποτέλεσμα, όπως στο ηλεκτρονικό παιχνίδι
pac man, οι διευθυντές να τρώγωνται ο ένας μετά τον άλλον...

f

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες και εμπεριστατωμένες απόψεις για το ναυάγιο του εκδοτικού επιχειρήματος της Γιάννας δημοσιεύθηκαν στο προηγούμενο "Παρόν" (άρθρο Ν.Ζ.) και στο τρέχον (συνέντευξη Μανώλη Κοττάκη). Επίσης, στην "Ρήξη" του τρέχοντος μηνός δημοσιεύθηκε συνέντευξη, που έλαβε ο ταλαντούχος δημοσιογράφος κ.Νάκος από εφημέριο κάποιας ενορίας του Κοσσόβου για λογαριασμό του ΕΤ. Η συνέντευξη αυτή, καθ'όσα αναφέρονται στην "Ρήξη", αν και λήφθηκε για τον ΕΤ δεν δημοσιεύθηκε ποτέ εκεί, "λόγω άνωθεν εντολών". Επειδή η Γιάννα είχε ουσιαστικώς να πατήσει το πόδι της στον ΕΤ όλο το έτος 2009, ενδιαφέρον θα είχε ο εκλεκτός δημοσιογράφος να δημοσίευε, έστω και ανώνυμα, τις πληροφορίες του για την προέλευση των άνωθεν αυτών εντολών. Η εξιχνίαση της προέλευσης αυτής θα βοηθούσε να εννοήσομε αν, πίσω απο την Γιάννα υπήρχε και κάποιο άλλο ισχυρό (άραγε υπερατλαντικό;) κέντρο λήψεως αποφάσεων σχετικά με την εφημερίδα, την γραμμή, την πορεία της, τα πρόσωπα που προσλαμβάνονταν ή απολύονταν απο αυτήν, τον χρόνο και την αιτία της αγοράς πρώτα και του κλεισίματός της ύστερα. Πράγματι, χωρίς την παραδοχή της ύπαρξης ενός τέτοιου κέντρου είναι μάλλον δύσκολο, αναγόμενοι αποκλειστικά σε "ιδιορρυθμίες" της Γιάννας (άραγε υπάρχουν και είναι τέτοιες και τόσες όσες φαίνονται;) να εξηγήσομε ορισμένα φαινόμενα όπως:
1. Την δραστική αλλαγή της φυσιογνωμίας και της γραμμής της εφημερίδας.
2. Την πρόσληψη ως πρώτου ιθύνοντος νοός του νέου ΕΤ του Καμπύλη, αλλά και του Μανδραβέλη, καθώς και της ισπανικής εταιρείας σχεδιασμού (ποιος τους συνέστησε όλους αυτούς στην Γιάννα και τι σχέση είχαν προηγουμένως μαζί της;).
3. Την λυσσώδη πολεμική του νέου ΕΤ, έως σχεδόν την τελευταία ημέρα του, κατά της Εκκλησίας και της έννοιας του πατριωτισμού και κάθε ελληνικής παράδοσης και την υπερβολική συμπάθειά του προς τον ανατολικό αποκρυφισμό.
4. Την εντελώς αιφνίδια και με οποιονδήποτε λογικό υπολογισμό αδικαιολόγητη απόφαση για το οριστικό κλείσιμο της εφημερίδας και όχι την πώλησή της, όπως κάθε σοβαρός επιχειρηματίας στον κόσμο σε ανάλογη περίπτωση θα έπραττε.

Ανώνυμος είπε...

Στο προηγούμενο σχόλιο αντί "επιχειρήματος" διάβαζε "εγχειρήματος".

Pantool είπε...

Τι είναι αυτά που λες? Πολέμιος της θρησκείας ο ΕΤ? Πίσω από τους παπάδες ήταν όλη την ώρα!