Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Το "ευχαριστώ" είναι λίγο...

Οι εργαζόμενοι του "Ελεύθερου Τύπου" ευχαριστούμε θερμά τις πολιτικές εφημερίδες Ελευθεροτυπία και Αυγή για την φιλοξενία του 8σέλιδου "Εναλλακτικού Τύπου", καθώς και την αθλητική εφημερίδα SportDay για την δημοσίευση μιας 2σέλιδης ειδικής έκδοσης.

Εξίσου μεγάλο είναι το ευχαριστώ μας στους συναδέλφους της Καθημερινής, της Αυγής και της Ελευθεροτυπίας για τα ψηφίσματα συμπαράστασης. Πολλές ευχαριστίες και σε όλους όσοι από την πρώτη μέρα στέκονται στο πλευρό μας, δίνοντας μας δύναμη, κουράγιο και αυτοπεποίθηση, αλλά και την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι.

Το λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο, τον Τύπο της Κυριακής και το portal e-tipos.com δεν αφορά μονάχα εμάς, τους εργαζομένους της Ίδρυμα Τύπου. Αφορά και επηρεάζει σύσσωμο τον κλάδο του τύπου, γεγονός που αποδεικύεται καθημερινά με τον χειρότερο τρόπο, καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα απολύσεων σε πολλά ΜΜΕ.

2 σχόλια:

Σωματείο Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου είπε...

Μυτιλήνη 22/06/09
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Λέσβου εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για την ανάλγητη απόφαση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου να κλείσουν τον Ελεύθερο Τύπο, το ραδιόφωνο City 99.5, τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και το ETypos.com και να αφήσουν περισσότερους από 450 εργαζομένους στο δρόμο.

Η κίνηση αυτή είναι μία ακόμα απόπειρα –μετά π.χ. τις προτάσεις για «εκ περιτροπής εργασία» στον όμιλο Εξπρές, το κλείσιμο του περιοδικού DIVA και τις σποραδικές αλλά καθημερινές απολύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ- να αξιοποιηθεί η οικονομική κρίση ως πρόσχημα με στόχο να υποβαθμιστούν τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο του τύπου και τελικά να υποβαθμιστεί η ίδια η ενημέρωση.

Οι εργοδότες στο όνομα της κρίσης, έχουν επιλέξει ξεκάθαρα: μείωση του προσωπικού. Άλλοτε με μαζικές απολύσεις, άλλοτε με βίαιο πέταγμα στην ανεργία μέσω πτωχεύσεων, άλλοτε με συγχωνεύσεις ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, άλλοτε με «οικιοθελείς» αποχωρήσεις. Ταυτόχρονα με διλήμματα του τύπου «δουλειά χωρίς δικαιώματα ή απόλυση», εκβιάζουν τους εργαζόμενους, να αποδεχτούν την περιστολή των δικαιωμάτων τους, τη μη πληρωμή υπερωριών, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση (...)

Γι’ αυτό δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Δεν θα συναινέσουμε στο να πληρώσουμε εμείς την κρίση τους. Με όπλο την ενότητα, με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.


Τη λύση στα προβλήματα δεν θα τη φέρουν αυτοί που τα δημιούργησαν, αλλά ο δικός μας μαζικός ανυποχώρητος αγώνας, η συσπείρωση γύρω από τα σωματεία, η καθημερινή μάχη να μη μένουν κενό γράμμα οι κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας, οι συλλογικές συμβάσεις, ο συντονισμός των ίδιων των εργαζομένων και των σωματείων, η μαζική συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

ο πρόεδρος η γενική γραμματέας

Θράσος Αβραάμ Θάλεια Βουγδή

Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης είπε...

Την αμέριστη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», του ραδιοφωνικού σταθμού «City 99,5” και του δημοσιογραφικού site “e-tipos.com” του ομίλου Αγγελοπούλου, εκφράζει η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Η διοίκηση του Ε.Κ.Θ καταγγέλλει το αιφνιδιαστικό κλείσιμο των παραπάνω μέσων μαζικής ενημέρωσης και εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της χώρας μας.
Απαιτεί και ελπίζει να βρεθεί άμεσα λύση και οι εργαζόμενοι να ξαναγυρίσουν στις επάλξεις της ενημέρωσης γιατί όταν ένα μέσο κλείνει αποτελεί πλήγμα για την ενημέρωση και για τη Δημοκρατία.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ε.Κ.Θ