Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Εναλλακτικός Τύπος: Δαυΐδ εναντίον Γολιάθ

Γνωρίζαμε εξ’αρχής βέβαια, ότι πολλοί εκδότες θα στραβώσουν τα μούτρα τους, βλέποντας τον Εναλλακτικό Τύπο των εργαζομένων στον Ελεύθερο Τύπο, να κυκλοφορεί τακτικά, τα τελευταία τρία Σάββατα, στα περίπτερα.
Οι περισσότεροι ήλπισαν ότι αυτό το «αυτοδιαχειριζόμενο καπρίτσιο» διαμαρτυρίας δεν θα κρατούσε παρά το πολύ ένα Σάββατο. Η προσπάθειά μας όμως, όχι μόνον συνεχιζόταν, αλλά κάθε φύλλο ήταν και καλύτερο. Ωστόσο, το τελευταίο Σάββατο, η διανομή του Εναλλακτικού Τύπου, ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Εξίσου κακή ήταν και το προτελευταίο Σάββατο. Κι αυτό σε αντίθεση με το πρώτο Σάββατο που κυκλοφόρησε η εφημερίδα, οπότε, πράγματι, και κρεμασμένη σε όλα σχεδόν τα περίπτερα ήταν, και σχεδόν παντού μπορούσε να την βρεί κάθε ενδιαφερόμενος. Το πρόβλημα μάλιστα, επισημάνθηκε στους αρμόδιους υπαλλήλους του πρακτορείου «Αργος», ήδη, προτού κυκλοφορήσει το τρίτο φύλλο, αλλά η κατάσταση δεν άλλαξε. Πάρα πολλά περίπτερα και ψιλικατζίδια, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, δεν είχαν καν την εφημερίδα, όπως κατήγγειλαν πολλοί ενδιαφερόμενοι που αναζητούσαν την εφημερίδα, αλλά και πολλοί εργαζόμενοι του ΕΤ που την έψαξαν. Αλλα κεντρικά περίπτερα είχαν πολύ λίγα φύλλα, ενώ αντίθετα συνοικιακά ψιλικατζίδια, απομονωμένα, που δεν πωλούν αρκετά, ήταν «τίγκα» στα φύλλα.
Βεβαίως, είναι φυσικό, μια εφημερίδα που ξεκίνησε ως φύλλο διαμαρτυρίας και έφτασε το πρώτο Σάββατο τα 10.000 φύλλα, να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια, όχι μόνον του ζεύγους Αγγελόπουλου, αλλά και άλλων εκδοτών. Παρ’όλα αυτά, δεν παύει να είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η εφημερίδα κυριολεκτικά «θάφτηκε». Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες όμως, ο Εναλλακτικός Τύπος κατάφερε να πουλήσει το δεύτερο Σάββατο περί τα 5.000 φύλλα. Κάτι που οφείλει στη συμπαράσταση που επιδεικνύουν πολλοί εργαζόμενοι από τα ΜΜΕ, καθώς και άλλους εργασιακούς χώρους, όπως επίσης και από τα blog.
Ο Εναλλακτικός Τύπος είναι η πρώτη εφημερίδα των εργαζομένων σε ΜΜΕ που, μετά τη Μεταπολίτευση, κυκλοφορεί αυτοδιαχειριζόμενη. Κάναμε την έκπληξη και αποδειχθήκαμε απρόβλεπτοι μέσα σε αυτό το άκρως προβλέψιμο και στημμένο σκηνικό στα ΜΜΕ. Και αυτό αρκεί, προς το παρόν, τουλάχιστον.

Asta la vista, λοιπόν!

Ο Εναλλακτικός Τύπος σε pdf
Διαβάστε εδώ το 3ο τεύχος του Εναλλακτικού Τύπου, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 25-07-2009

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

γιατί αυτοϋπονομεύεστε καλέ; Δεν έχετε λινκ προς pdf πουθενά...

Ergazomenoi Eleftheros Tipos είπε...

Ουπς!!!! Αλλη μια απόδειξη πως δεν είμαστε ...pro! Αντι για τα pdf του Εναλλακτικού, ανεβάσαμε στο mediafire μια..φωτό του Εξωφύλλου!
Το λάθος αποκαταστάθηκε και μπορείτε να κάνετε download και τις 16 σελίδες του ΕΤ.

Ευχαριστούμε
:)

Ανώνυμος είπε...

Μολις μου τηλεφωνησε η θεια μου απο την Αυστραλια που επιμενει να ειναι on line στον ΕνΤ και μου ειπε οτι το πρωτοσελιδο δεν εχει καλη αναλυση σε σχεση με τα αλλα (!). Ρωταει επισης αν θα βγει το καθιερωμενο πλεον φυλλο του Σαββατου. Και μαζι με τους αγωνιστικους της χαιρετισμους λεει κακομοιρηδες μη τυχον και πατε για μπανιο γιατι και εγω δεν ξερω τι... Τι να της απαντησω?

Ανώνυμος είπε...

Επικοινωνησαμε και αρμοδιως μας ενημερωσαν οτι η συντακτικη ομαδα του ΕνΤ κολησε τον ιο... της υπερκοπωσης. Οι γιατροι συνεστησαν πολυημερη αποχη απο την εργασια -κατα προτιμηση σε παραλιες-και ικανη αποσταση απο πλητρολογια και υπολογιστες. Υπαρχει ενδεχομενον και στην θεα τους να προκληθει κλονισμος (η και κλωνισμος...). Σε ορισμενες περιπτωσεις συνεστηθη και διασωληνωσις ομως δεν ειναι γνωστον εαν ο συγκεκριμενος εξοπλισμος μπορει να μεταφερθει στις παραλιες. Πληροφοριες που θελουν τον ΘΑ να κατεβαινει τρεχοντας την σκαλα χθες (χαμογελοντας μονος του) και την ΔΚ να φευγει... καπνος με το παπακι μεταφεροντας επαναστατικο υλικο ελεγχονται ως ανακριβεις. Παρ οτι η ομαδα εχει ακροβολισθει σε παραλιες, μπαρ και ταβερνες εχει μεινει και οπισθοφυλακη. Προς ωρας αδυνατει να μετακινηθει λογω αγκυλωσης μετα απο πολυημερη εργασια στα γραφεια. Σ.Σ. Παρ ολα αυτα μπορει να εργαζεται σε οικιακους υπολογιστες για την νυχθημερον ενημερωση του μπλογκ των ερυθρων Χμερ στα ΜΜΕ αλλα και την επικοινωνια με την μπογκοσφαιρα. Εκ της γραμματειας του ΕνΤ (που βεβαιως αδυνατει ως ωφειλει να ενημερωσει και την... διευθυνσην διοτι η τελευταια αποχωρησεν οικιοθελως). Πασα ομοιοτης προς προσωπα και καταστασεις θεωρειται αυτονοητη.

Βοιωτικά είπε...

Kαλή συνέχεια και καλό κουράγιο! Στη Βοιωτία γίνεται διακίνηση και που;

Ανώνυμος είπε...

Παιδια, παιδια, η οσα τελος παντων μεινατε στα χαρακωματα, ειχα παει προχτες να επισκευασω ενα λαστιχο στο γνωστο μου βουλκανιζατερ. Καθως περιμενα λοιπον ειδα απο μακρυα μια μαλλον αναγνωρισιμη σιλουετα. Βεβαια ειμουν λιγο αφηρημενος, αναρωτιωμουν που την ξερω που την ξερω, και με τα πολλα θυμηθηκα. Ηταν εκεινη η ασχημη με τα ματομπουκαλα απεναντι απο το γραφειο του κ. διευθυντου που ειχε αναλαβει διαφορα καθηκοντα και αυτοπροσδιοριζοταν ως γραμματεας. Θυμαστε ντε, αυτη που εντελως αθωα και τυχαια συμμετειχε αργοτερα στις συνελευσεις μας για να ... ενημερωθει, να κανει σοβαρες προτασεις, ακομη και για τον... επαναστατικο χαρακτηρα του ΕνΤ, και βεβαια να υποστηριζει οτι ειναι απαραιτητο να προσμετρηθουν ακομη και τα υπο αμφισβητηση 1000 ευρω στις αποζημιωσεις. Μαλιστα θυμαστε οτι ηταν ιδαιτερα επιμονη. Ε, λοιπον στο βουλκανιζατερ παζαρευε τι νομιζετε, οχι καλε νεα λαστιχα, τι να τα κανει καλοκαιριατικα, καινουργιες ζαντες παρακαλω. Αμε. (Τι τραβηξαμε και εμεις οι χορευτριες...)

KM είπε...

Γεια χαρα.Πριν λιγο καιρο ξεκινησαμε να γυριζουμε εντελως ερασιτεχνικα μια σειρα για το ιντερνετ με μηδενικο κοστος.
Η σειρα ειναι γυρισμενη απο εμας ατομα που δεν εχουμε σπουδασει τιποτα σχετικο και παιζουν φιλοι μας αλλα και εμεις οι ιδιοι.Θα ηθελα να σας παραθεσω ενα λινκ απο το πρωτο επεισοδιο της.Μπορειτε να το δειτε και αν σας αρεσε να το αναρτησετε και στο blog σας ωστε να το δει κοσμος που θα του αρεσε κατι σε αυτο το ειδος αλλα και κοσμος που θα ηθελε να μας βοηθησει ειτε ερμηνευτικα ειτε στην παραγωγικη διαδικασια. Το λινκ για το επεισοδιο ειναι εδω

http://www.youtube.com/watch?v=Ti3e4acw63c

To ονομα της σειρας TRANSPECTRUM .Να ειστε καλα.
Κ.Μ.

Ανώνυμος είπε...

Θα βγει έκδοση αυτό το Σάββατο τελικά;

Ανώνυμος είπε...

Ο Εναλλακτικός πάει διακοπές τον Αύγουστο...

Ανώνυμος είπε...

Σους αναγνωστες μας που ζητουν απο ολη την Ελλαδα τον Εναλλακτικο Τυπο να πουμε οτι προς το παρον δεν θα κυκλοφορησει αλλο φυλλο του ΕνΤ. Οχι δεν εγκαταλειψαμε τον αγωνα αντιθετως δικαιωμενοι ειπαμε και εμεις να παμε λιγες μερες διακοπες. Μπορει η συντακτικη μας ομαδα να εχει νοοτροπια κομμαντο ομως και αυτοι οι πολεμιστες χρειαζονται λιγη ξεκουραση. Αλλωστε το παραπανω σχολιο ειναι γλαφυρο. Βεβαιως οπισθοφυλακη εχει μεινει και εργαζεται συνεχως καλυποντας διαφορες αναγκες, κυριως επικοινωνιακες. Ξερετε τωρα σαν εκεινα τα εργα με ενα και μοναδικο πρωταγωνιστη να καθεται σε κλειστους χωρους με καμμια 50αρια οθονες ημικυκλικα γυρω του να λειτουργουν συνεχως απεικονιζοντας μηνυματα απο ολο το κοσμο. Παντως προτεινουμε στους φιλους μας να αναζητησουν στο μπλογκ μας τα αρχεια με την ενδειξη pdf που ειναι ολοκληρες οι εκδοσεις καθε φυλου χωριστα σε εξαιρετικη ποιοτητα. Κατεβαινουν ανετα απο τα συγχρονα δικτυα και διαβαζονται ακομη ευκολοτερα. Αφηστε που ετσι κανετε και ψηφιακο αρχειο του ΕνΤ.

Ανώνυμος είπε...

Στους αναγνωστες μας που ζητουν απο ολη την Ελλαδα τον Εναλλακτικο Τυπο να πουμε οτι προς το παρον δεν θα κυκλοφορησει αλλο φυλλο του ΕνΤ. Οχι, δεν εγκαταλειψαμε τον αγωνα αντιθετως δικαιωμενοι ειπαμε και εμεις να παμε λιγες μερες διακοπες. Μπορει η συντακτικη μας ομαδα να εχει νοοτροπια κομμαντο ομως και αυτοι οι πολεμιστες χρειαζονται λιγη ξεκουραση. Αλλωστε το παραπανω σχολιο ειναι γλαφυρο. Βεβαιως οπισθοφυλακη εχει μεινει και εργαζεται συνεχως καλυποντας διαφορες αναγκες, κυριως επικοινωνιακες. Ξερετε τωρα σαν εκεινα τα εργα με ενα και μοναδικο πρωταγωνιστη να καθεται σε κλειστους χωρους με καμμια 50αρια οθονες ημικυκλικα γυρω του να λειτουργουν συνεχως απεικονιζοντας μηνυματα απο ολο το κοσμο. Παντως προτεινουμε στους φιλους μας να αναζητησουν στο μπλογκ μας τα αρχεια με την ενδειξη pdf που ειναι ολοκληρες οι εκδοσεις καθε φυλου χωριστα σε εξαιρετικη ποιοτητα. Κατεβαινουν ανετα απο τα συγχρονα δικτυα και διαβαζονται ακομη ευκολοτερα. Αφηστε που ετσι κανετε και ψηφιακο αρχειο του ΕνΤ. Ομως και στις διακοπες θα εχουμε εξοπλισμο, φορητους, netbooks, smartphones, θα ψαχνουμε για Wi-Fi spots, ισως και ευρυζωνικες, θα ανταλλασουμε μηνυματα. Tι τα θελετε τωρα... Wired nerds της δημοσιογραφιας. Που μας κρατουσαν παροπλισμενους.

Ανώνυμος είπε...

Έλα Αλέκο? Ποια κορόιδα έφαγαν πόρτα από τη Γιάννα και από την παράταξη που 'προσκυνούσαν'? Δεν πειράζει. Πείνα μαύρη και το ενοίκιο να τρέχει... Και επενδυτές πουθενά για την προβληματική εφημερίδα και το ραδιοφωνικό σταθμό. GAME OVER SUCKER!

Ανώνυμος είπε...

Οχι εμεις παντως...

Ανώνυμος είπε...

Κακώς παιδιά που δεν θα κυκλοφορήσει ο Εναλλακτικός Τύπος τον Αύγουστο! Καλές οι διακοπές και η ξεκούραση, αλλά δεν πρέπει να αφήνετε τον αγώνα και ειδικά τώρα! «Παλέψτε το» λίγο και μην τους αφήνετε να ανασάνουν! Όλοι είμαστε μαζί σας!

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ είπε...

Δείτε αναφορά στον ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΥΠΟ με σκαναρισμένο άρθρο του για τα ΜΜΕ στο ιστολόγιό μου ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε αναγνωστη ευχαριστουμε πολυ που εισαστε μαζι μας εσεις και τοσοι αλλοι. Αλλωστε συνεχιζουμε τον αγωνα με παραλληλες ενεργειες. Η συντακτικη ομαδα αναγνωριζε τη αναγκη να βγει ενα ακομη φυλο ισως αυτο το Σαββατο και ενα ακομη στο τελος. Η καρδια τους το ξερει... Ομως την ιδια στιγμη ολοι ενοιωθαν οτι αυτο υπερεβαινε τις δυναμεις τους. Και μαλιστα σε μια περιοδο που η κουραση απο τα διαδοχικα γεγονοτα, το λουκετο, τις διαπραγματευσεις, τιε συνελευσεις, τη πιεση, και την εκδοση του φυλου εχει συσσωρευθει απο καιρο. Παντως ο απολογισμος ειναι καλος. Συμφωνα με την πιατσα πολυ καλο φυλο, καλες κυκλοφοριες, αποδοχη , πολεμος απο τους απεναντι που αντιληφθηκαν τη σημασια και τις προεκτασεις του εγχειρηματος, και γενικευμενη αλλα και συνεχη υποστηριξη απο τα μπλογκς. Πολυ καλος χρονος για το πρωτο μας κατοσταρι.

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφοι θα μας επιτρεψετε να κανουμε μερικα σχολια αλλα και προτασεις για το πως μπορει να ειναι ο Εναλλακτικος Τυπος. Κατ αρχην η αναγκη για λιγες διακοπες, ξεκουραση και αποσταση, γιατι οχι, απο τα προσφατα γεγονοτα ασφαλως ειναι απολυτα αναγκαια. Ομως επρεπε με καποιο τροπο να διασφαλισθει η κυκλοφορια και αλλων φυλλων του Εναλλακτικου Τυπου ως και το τελος του Αυγουστου. Ο ΕνΤ ηταν σε συνεχη πορεια βελτιωσης, διαβαστηκε απο πολλους, αρεσε, επεισε και ... μπηκε στο ματι αρκετων του χωρου, τοσο ωστε να του βαλουν κυκλοφοριακη τρικλοποδια. Γι αυτο θεωρουμε οτι ηταν πολυ μεγαλο λαθος η διακοπη της κυκλοφοριας του. Ακομη και αν ο Αυγουστος ειναι ο μηνας που θαβει εφημεριδες, επρεπε να συνεχισει να διδει το στιγμα του/σας και να ενοχλει οσους εχουν επαναπαυθει. Μην ξεχνατε οτι ταυτισθηκατε με πολυ περισσοτερους αναγνωστες απο οσους φανταζεστε, αυτους που αναζητουν αλλες πηγες εγκυρης πληροφορισης. Τωρα λοιπον που ανατρεπεται το παραδοσιακο τοπιο στα ΜΜΕ, εδω και στο εξωτερικο, χρειαζονται γρηγορες κινησεις για να παραμεινετε στο παιχνιδι, μαζι με μπλογκς, ιστοσελιδες και λιγες μονον καλες εφημεριδες. Η ενημερωση/ψυχαγωγια περναει γρηγορα στο διακδικτυο, οπως για παραδειγμα το πρωτο διαδικτυακο σηριαλ, με αρωμα απο λιγοστο αλλα εκλεκτο χαρτι. Γνωμη μας ειναι οτι ο Εναλλακτικος Τυπος πρεπει να συνεχισει οπως ξεκινησε, εφημεριδα κυρους, με γνωμη και αποψη για ολα, αδεσμευτη, πριμοδοτοντας μονον την ποιοτητα και τη συλλογικοτητα στη συμμετοχη των δημιουργων του, και βεβαια μακρυα απο καταναλωτικες συνηθειες, γκατζετακια και λαιφ σταιλ σκουπιδια-ουτε κατ υπονοια αναφορας στην υλη του, οπως ειχε ο ελευθερος τυπος. Εφ οσον δημοσιογραφικα θα στεκεται ψηλα οι, συγκριτικα με αλλες εφημεριδες, λιγοτερες σελιδες δεν θα ειναι προβλημα. Χαμηλοτερο κοστος, και ευκολα διαχειρισημες οικονομικες υποχρεωσεις θα ειναι μερικα απο βασικα πλεονεκτηματα του. Ισως να ειναι μεγαλη προκληση ταυτοχρονα να κυκλοφορισετε εντυπη-ιντερνετικη εφημεριδα και να εχετε διαδικτυακη σελιδα εντυπης νοοτροπιας. Στην πραγματικοτητα αλληλοσυμπληρωνονται. Για σκεφτειτε το.

Ανώνυμος είπε...

Φως στην άκρη του τούνελ. Σύμφωνα με το Παρόν ο κ. Ρέστης με τον κ. Ρίζο από το ένα σχήμα και ο κ. Αλαφούζος εμφανίζονται ως υποψήφιοι αγοραστές του Ελεύθερου Τύπου.

Ανώνυμος είπε...

Kατ αρχην ακουγεται θετικη η καινουργια αυτη προοπτικη. Ομως αναρωτιεται κανεις αν ολες αυτες οι διακυμανσεις και οδυνηρες αλλαγες πορειας της εφημεριδας με τους τσακωμους των στελεχων, τις αλληλουπονομευσεις τους, τις παρεμβασεις του Ιδρυματος υπερ συγκεκριμενων συμφεροντων, την εξαγορα και επανα-εξαγορα του ΕΤ, την περαν καθε λογικης τριετη πορεια ως το βυθο, τι θα ειχε προκαλεσει αν συνεβαινε στους συναδελφους της Καθημερινης, των Νεων και Βηματος, του Εθνους και της Ελευθεροτυπιας. Ευκολο ειναι να υποστηριζει κανεις πως το παραγωμενο προιον (!) ηταν μετριο χωρις να λαμβανει υποψιν οτι αρκετοι επαγγελματιες με πολλα χρονια προυπηρεσιας εκαναν καλα τη δουλεια τους ενω την ιδια στιγμη η καθημερινοτητα τους αλλαζε συνεχως οψη. Ομως εστω και αν οι συγκεκριμενοι ενδιαφερομενοι αποκτησουν τους τιτλους τι θα θελησουν να αναβιωσουν. Τον παλαιο ΕΤ σε συσκευασια 21ου αιωνα, τον "νεο" ΕΤ αλλα με γνωμη και κυρος, μηπως ενα ολιγοσελιδο απογευματινο φυλο μονον για κομματικους λογους, οσο διαρκεσει δηλαδη η προεκλογικη περιοδος για τη ΝΔ; Και αφου τα σημερινα δεδομενα των αλλεπαλληλων δημοσκοπισεων δειχνουν ολοφανερα την εκλογικη ηττα να ερχεται τι αναγκη μπορει να εχει η ΝΔ μια εφημεριδα που χωρις ποιοτικο υποβαθρο απλως θα υποστηριζει κομματικες θεσεις; Αλλωστε εδω που τα λεμε θα χασουν που χασουν οι ανθρωποι γιατι να υποχρεωνονται. Η μηπως πιστευουν πως ετσι θα χρυσωσουν το χαπι στους απολυμενους του ΕΤ με μια ενεση ζωης εως τον επομενο Μαρτιο η λιγο αργοτερα. Αν δεν εχει γινει κατανοητο αναφερομαστε σε εργαζομενους, οπως και σε ολους του αλλους κλαδους. Και οχι σε αναλωσιμο προιον.