Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης εργαζομένων του Ελεύθερου Τύπου



Μαρούσι, 9 Ιουλίου 2009


Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις με την εταιρεία και τους νόμιμους εκπροσώπους της δεν έχουν ολοκληρωθεί, στην άκαιρη σημερινή ανακοίνωση εντυπωσιασμού του εκκαθαριστή, παραθέτουμε τα ακόλουθα ακλόνητα δεδομένα που οδήγησαν σε απόλυση 340 εργαζομένους του Ελεύθερου Τύπου μεσούσης της οικονομικής κρίσης:

1. Η εταιρεία εγκατέλειψε το ιδιόκτητο κτίριο της εφημερίδας στον Άλιμο και μίσθωσε ως κτίριο γραφείων της το υπερπολυτελές Blue Land στο Μαρούσι, αυξάνοντας το ετήσιο κόστος κατά 1.500.000 ευρώ. Σημειώνουμε ότι το Blue Land ανήκει σε εταιρεία συμφερόντων του ζεύγους Θεόδωρου και Γιάννας Αγγελόπουλου.

2. Η εταιρεία έκλεισε το ιδιόκτητο πιεστήριο εκτοξεύοντας τις δαπάνες εκτύπωσης στα 9.858.217 ευρώ το 2008, αυξάνοντας δηλαδή κατά 936% το λειτουργικό κόστος μέσα στη διετία 2006-2008.

3. Σε καμία περίπτωση οι νόμιμες αποζημιώσεις των 340 απολυμένων δεν αποτελούν οικειοθελείς παροχές, όπως για λόγους εντυπωσιασμού τις εμφανίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, αλλά είναι θεσμοθετημένη υποχρέωσή της. Στο ποσό των 7.500.000 ευρώ που η εταιρεία επικαλείται στην ανακοίνωσή της, συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις των υψηλόβαθμων στελεχών που η ίδια η εταιρεία επέλεξε να προσλάβει.

4. Στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες απολυμένων, η εταιρεία υπόσχεται ότι θα τις «ενισχύσει» με ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ και μάλιστα κατ’ απόλυτη επιλογή της. Συμπέρασμα: Το ζεύγος Αγγελόπουλου συνολικά για 340 απολύσεις υπόσχεται το επιπλέον ποσό 370.000 ευρώ!

5. Επιχειρεί, ανεπιτυχώς, να διασπάσει τους εργαζόμενους και να «σαλαμοποιήσει» τα αιτήματα τους.

Η εκδοτική εταιρεία της οικογένειας Αγγελοπούλου δε χαρίζει στους απολυμένους απολύτως τίποτε, πέραν μιας θέσης στην ανεργία.

Οι εργαζόμενοι στον «ΕΤ» είτε απασχολούνται από το 1983 είτε από το 2008 επιμένουν στο δικαίωμα τους για εργασία.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ΝΤΡΟΠΗ είναι λίγο. Μαθαίνουμε ότι οι εκπρόσωποι των αγγελοπουλαίων δεν έδωσαν τις λίστες με τις μισθοδοσίες. 'Η για την ακρίβεια τις έδωσαν, αλλά χωρίς τα ονόματα, εικαλούμενοι -άκουσον, άκουσον- προσωπικά δεδομένα. Δηλαδή, μεγαλύτερη αξία έχουν τα προσωπικά δεδομένα ότι το ότι έστειλαν στην ανεργία 450 άτομα και βούλιαξαν ένα καράβι που και στις πιο δύσκολες στιγμές του, κυκλοφορούσε και είχε μεγαλύτερη κυκλοφορία απ'ότι σήμερα; Προσωπικές και με νοματεπώνυνο είναι οι ευθύνες για το ναυάγιο, προσωπικές και με ονοματεπώνυμο είναι και οι μισθοδοσίες. ΤΑΡΑΞΤΕ τους στις ΑΓΩΓΕΣ. Αν είναι δυνατόν να κρύβουν ποιοί αυλικοί τα' παιρναν χοντρά, για να τους προστατεύσουν, ακόμα και τούτη την ώρα που έχει σημάνει το τέλος. Αλλά βέβαια, τι θα κάναν οι δικηγόροι των αγγελόπουλων. Ατομα που τα παίρνουν απο πλειάδα εταιρειών του αγγελόπουλου και είναι χωμένοι στα Ολυμπιακά παιχνίδια (C4i)!

Ανώνυμος είπε...

Paidia kalo kouragio. To dikio einai me to meros sas alla dystyxos oxi kai i dynami. Meinete enomenoi, drastirioi kai apotelesmatikoi. Kykloforiste tin efimerida sas gia na dixete ti axizete kai xoris ergodoti. Alloste tora grafete istoria sta xronika tou Tipou. Diekdikiste loipon oti sas axizei me psixrotita, methodikotita kai xoris na pesete sto epipedo tis prosopikis antimparathesis. Polloi einai mazi sas.

dion είπε...

Πάνε κοντά 20 μέρες που’ σκασε το κανόνι…
Μέρες που, ενώ ο πολύς ο κόσμος ετοιμάζονταν για διακοπές κι ασχολούνταν με την ποπ ανακύκλωση του «μακαριστού» βασιλιά Μάικλ, εμείς, κάτι ντουζίνες άνθρωποι, μείναμε μετέωροι μέσα σε μια στιγμή, γεμάτοι οργή κι ερωτηματικά…

Και, όλοι, με τη μία, γίναμε ένα… Ολοι? Όχι ακριβώς… αλλά τι σημασία έχει? Αυτοί που μένουν, μένουν.. κι ότι λείπει, λείπει, που θα λεγε κι ο sub…

Oμως, από την πρώτη μέρα, μετά το μούδιασμα στο άκουσμα του θολερού μαντάτου, τα πρόσωπα φώτισαν, αντί να σκοτεινιάσουν…
Γέμισαν θυμό αλλά και λάμψη. Και τα σιχρίρια τα διαδέχτηκαν ιδέες κι έμπνευση. Κι ήρθαν και ζόρια αλλά και γέλια και τρελλά ξενύχτια και γίναμε ένα απίστευτο μπουλούκι «ατάκτων», έτοιμο για την πιο μεγάλη μάχη. Σαν ένα γαλάτικο χωριό, κόντρα στη mediaκή αυτοκρατορία των νταβατζήδων…

«Και τι θα καταφέρεις?» με ρωτάνε… «Γιατί το κάνεις αυτό? Τι θες να αποδείξεις? Δεν πας να κάνεις κάνα μπάνιο και να πάρεις και κάνα τηλέφωνο, μπας και σταυρώσεις μεροκάματο?»
Μα πώς το κάνεις? Πού να βρείς μυαλό για βουτιές και τσίπουρα? Πως γυρνάς την πλάτη στους εναλλακτικούς …γαλάτες του ΕΤ?
Είναι σα να βλέπεις τηλεόραση, την ώρα που κάποιοι σου κλέβουν το σπίτι…
«Από να φοβάμαι και να καρτερώ,
κάλλιο περισκόπιο και τορπίλλα…»

Κι έρχονται κάθε λίγο οι «επικοινωνιακές» ανακοινώσεις του ζεύγους να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να χαρίσουν ψίχουλα…
Και γιγαντώνει αντί να σβήνει η οργή… Ζητάει απάντηση, εκδίκηση…
Να μάθουν όλοι τα φτηνά παιχνιδάκια τους….
Ο κόσμος γύρω βλέπει τους «κυριλέ απολυμένους της γιάννας» που διαμαρτύρονται γιατί του πήραν το παντεσπάνι. ..
Λοιπόν , με κάποιο τρόπο πρέπει να μάθουν πως δεν μας πήραν την γκλαμουριά, παρά μας κλέψαν την ψυχή μας…. Κι εμείς, για αυτό ορθώνουμε ανάστημα …
Κι όπως λέει κι ο Μιλερ: «Απαξ και πουλήσεις την ψυχή σου, τα υπόλοιπα έρχονται με απόλυτη βεβαιότητα..»

Ανώνυμος είπε...

Χαιρετίζω τους εργαζόμενους της εφημερίδας και του ραδιοφώνου του "Ελεύθερου Τύπου". Το παράδειγμα της κυκλοφορίας της εφημερίδας ως "Εναλλακτικός τύπος", ελλείψει των αφεντικών της επιχείρησης αποδεικνύει δύο πράγματα. Ότι στο φόντο της κρίσης οι εργαζόμενοι βγαίνουν πιό μπροστά από τις ηγεσίες των κομμάτων και των σωματείων και απαιτούν άμεσες λύσεις για τη ζωή τους παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους και δεύτερον ότι το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Άκριβώς όπως λειτούργησε η έκδοση της εφημερίδας για πρώτη φορά χωρίς την ύπαρξη αφεντικών στην επιχείρηση έτσι μπορεί να συνεχίσει να γίνεται. Έχετε την ευκαιρία να δείξετε σε όλους ότι μιά επιχείρηση που θα περάσει στην ιδιοκτησία του κράτους αλλά θα διευθύνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενούς της μπορεί να επιβιώσει και να είναι και κοινωνικά επωφελέστερη. Να υπηρετεί την ουσία της είδησης αλλά και να παραχωρεί ένα μέρος του χώρου της για να δημοσιεύονται οι απόψεις οποιουδήποτε φορέα το επιθυμεί. Βγείτε μπροστά και ζητήστε κοινωνικοποίηση της εφημερίδας και διαχείρηση της από αιρετό και ελεύθερα ανακλητό συμβούλιο των εργαζομένων σε αυτή. Αναδείξτε σαν λύση για τις επιχειρήσεις που κλείνουν μιά αντίστοιχη φόρμουλα με την παράλληλη κοινωνικοποίηση και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων πριν πάρουν στο λαιμό τους και άλλους εργαζόμενους. Τότε θα κερδίσετε τη συμπάθεια όλων των εργαζομένων και τη στήριξή τους. Δεν μπορεί χιλιάδες οικογένειες της χώρας σε κανέναν εργασιακό χώρο να εξαρτώνται από τις διαθέσεις των αφεντικών τους. Κατόπιν με αυτές τις θέσεις σας και τα αιτήματα σας απευθυνθείτε στα πολιτικά κόμματα που παραδοσιακά στηρίζουν τους αγώνες των εργαζομένων (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και στο ΠαΣοΚ. Όποιος αρνηθεί την ουσιαστική βοήθεια θα εκτεθεί στα μάτια του εργαζόμενου κόσμου. Δεν μπορείτε απλά να περιμένετε τη λύση ενός επιχειρηματία που θα έρθει να αναλάβει την εφημερίδα. Αυτή στο φόντο της κρίσης θα είναι προσωρινή λύση και δεν διασφαλίζει από πρακτικές Αγγελοπουλικές.
Ένας καλά οργανωμένος αγώνας απαιτείται σε συμμαχία με τη λοιπή εργατική τάξη(π.χ. μια επαναλαμβανόμενη απεργία για τις επιχειρήσεις που κλείνουν κλπ)στον οποίο θα δώσουμε τις δυνάμεις μας. Χτίστε συμμαχία με τους εργαζόμενους. Δείξτε το ρατσισμό και την αντεργατική λογική της κυβέρνησης. Η εφημερίδα "Εναλλακτικός Τύπος" μπορεί να γίνει ο αγωγός της ριζοσπαστικής έκφρασης στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εχθές για πρώτη φορά, μετά από καιρό, αγόρασα τον ΕΤ και έχω εκπλαγεί από τα άλματα που έχουν γίνει. Προσωπικά σαν μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού στη Θεσσαλονίκη σας μεταφέρω ήδη τη συμπάθειά μου και τη στήριξή μου. Ό,τι χρειαστείτε απευθυνθείτε στην οργάνωσή μας. Καλή νίκη στον αγώνα σας σύντροφοι.