Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Επιστολή Κουσούλη στους εργαζόμενους του Ελεύθερου Τύπου

Αγαπητοί φίλοι,
Καθυστερημένα ενημερώθηκα – δεν έχω τη δυνατότητα να παρακολουθώ συστηματικά τα διαδικτυακά δρώμενα – για σχόλια που αναρτήθηκαν με αφορμή επιστολή μου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (5/7/09).
Επιτρέψτε μου μερικές σκέψεις:

1. Η επιστολή μου δεν εστάλη για να απαντήσω σ’ εκείνου που με χαρακτήρισαν «ερασιτέχνη περί τον Τύπο» όπως αναφέρετε. Δεν με απασχολούν οι χαρακτηρισμοί των άλλων. Με ενοχλεί όμως η δειλία εκείνων (όπως του κ.Χινέρ) που δεν αναφέρουν τα πράγματα με το όνομά τους. Με την ευκαιρία αυτή διατύπωσα συμπυκνωμένα τις σκέψεις μου για τη δραματική εξέλιξη στον Ελεύθερο Τύπο.
Σε καμιά περίπτωση η επιστολή μου δεν εστάλη με σκοπό να απεμπολήσω ευθύνες. Όποιος συμμετέχει σ’ ένα εγχείρημα, με όποιον τρόπο και από όποια θέση συμμετέχει, έχει ασφαλώς ευθύνες.
2. Αντιλαμβάνομαι ότι όταν κανείς δε γνωρίζει – δεν μέμφομαι κανέναν γι’ αυτό – μπορεί να διατυπώνει αβάσιμες και αθεμελίωτες κρίσεις. Η συμμετοχή μου στο εγχείρημα του Ελεύθερου Τύπου, έντονη τους πρώτους μήνες και πολύ μακρινή αργότερα, δεν είχε ποτέ σχέση με τη δημοσιογραφική λειτουργία.
3. Η επαγγελματική μου συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια, αυτή ή άλλη, γίνεται πάντοτε με τα κριτήρια που με οδηγούν ως πρόσωπο. Αυτό έκανα και αυτό θα κάνω πάντοτε στην επαγγελματική διαδρομή μου.
4. Τα κριτήρια αυτά, αντίληψη, επιλογές, πρακτικές, τα έχω κατά καιρούς περιγράψει στα κείμενα που τις τελευταίες δεκαετίες δημοσιεύω και τα οποία είναι διαθέσιμα για όποιον θα ήθελε να τα αναζητήσει.
5. Ειδικότερα οι απόψεις μου για τα Μέσα Επικοινωνίας και τον τρόπο λειτουργίας τους έχουν επίσης μέσα από πάρα πολλά κείμενά μου, δημόσια κατατεθεί.
6. Τα επιχειρήματα και οι θέσεις που διατυπώνει κανείς στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, σε μια εσωτερική λειτουργία δηλαδή, είναι ασφαλώς δική του ευθύνη, δεν νοείται να περιγράφονται λεπτομερώς, η συνολική όμως δημόσια στάση του καθενός μας δίνει με τον τρόπο της απαντήσεις και στα επιμέρους. Για όποιον φυσικά θέλει καλοπροαίρετα να παρατηρήσει επειδή θέλει ειλικρινά να καταλάβει.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Με τιμή
Ελευθέριος Κουσούλης



@ Δείτε εδώ το διάλογο που άνοιξε με αφορμή την επιστολή Κουσούλη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (5/7/09),αλλά και την απάντησή του στο antinews.gr
(http://www.antinews.gr/?p=8668)

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι φιλοι διαβασα με πολυ προσοχη την επιστολη του κ. Κουσουλη αλλα οφειλω να πω οτι ελαχιστα καταλαβα για το συγκεκριμενο ζητημα απο αφορα στο κλεισιμο του Ελευθερου Τυπου. Βεβαιως καθε στελεχος διατηρει το δικαιωμα να μην αποκαλυπτει οσα κατα καιρους υποστηριζει σε συμβουλια κλπ. Ωστοσο εφ οσον παιρνει την αποφαση να δημοσιοποιησει τη θεση του θα πρεπει και να ειναι απολυτα σαφης σε μια σειρα απο σημαντικα ζητηματα που εχουν ανακυψει με αφορμη το λουκετο στην ιστορικη εφημεριδα και τις αλυσιδωτες επιπτωσεις στους εργαζομενους, στην ενημερωση γιατι οχι και στο επιχειρειν. Η με ελλειπτικο τροπο προσεγγιση που επελεξε σε αυτα δεν αποκαλυπτει συγκεκριμενες διαστασεις του ζητηματος ενω επιπλεον γινεται αιτια να δημιουργηθουν ακομη και εσφαλμενες εντυπωσεις. Το γεγονος οτι εστειλε επιστολη σε μεγαλη εφημεριδα αλλα και το οτι εχει κατα καιρους δημοσιευσει κειμενα που απαντουν συνολικα στα περι Τυπου ζητηματα μαλλον δεν διευκολυνει τον διαλογο που πρεπει να αναπτυχθει. Αποψη μου ειναι οτι καλυτερα θα ηταν να διατυπωσει με σαφηνεια την επιχειρηματολογια του επιλογη που θα διευκολυνει στην δημιουργια καλοπιστου διαλογου και ενδεχομενως να φωτισει πλευρες που τις αγνοουμε.

Ανώνυμος είπε...

Μπούρδες εκ του ασφαλούς από τον κλασσικό Λευτεράκη. Σε αυτούς που δεν τον ξέρουν μπορεί και να πιάσει κάτι. Σε όσους ξέρουν προκαλεί απλά με τη γελοιότητά του και τη σπουδή του να αποστασιοποιηθεί από μια αποτυχία ή ένα έγκλημα (όπως το δει κανείς). Για τα δεκαχίλιαρα και τα μυστικά ραντεβού με το Ζαχαράτο γιατί δε μιλάει;

topcat είπε...

Δηλαδή τώρα τι κάνει ο άνθρωπος; Διαφήμιση για τα βιβλία του; Και μόνο ο τίτλος "μεταμεσονύκτιες εκδόσεις" δείχνει ότι το αλογοσκουφάκι έχει μαύρα μεσάνυχτα για την πραγματικότητα της Ελλάδας...

Ανώνυμος είπε...

Εντοπισα πριν απο λιγο και βεβαια διαβασα με πολυ ενδιαφερον την επιστολη του κ. Κουσουλη προς τους εργαζομενους του Ελευθερου Τυπου. Δεν ξερω αν κανω λαθος αλλα σχηματισα την εντυπωση οτι ο επιστολογραφος δεν θελει να ασκησει κριτικη ουτε βεβαια να κανει αυτοκριτικη. Εφ οσον αποδεχεται ενα ρολο συμβουλου προς του επιχειρηματιες αναμφιβολα εχει τις ευθυνες του. Μαλιστα επειδη πολλα γραφονται και λεγονται σχετικα με επιχειρηματικες επιλογες αλλα και την διαχειριση του ανθρωπινου δυναμικου οχι και αδικα εχει σχηματισθει η εντυπωση οτι πολυ μεγαλο μερος της ευθυνης για το λουκετο σε μια τοσο ισχυρη επιχειρηση των ΜΜΕ φαιρνουν τα στελεχη της. Αλλωστε η τοποθετηση, βασει της οποιας υποστηριζεται οτι τα στελεχη δεν ειχαν τοσο μεγαλο μεριδιο της ευθυνης για το κλεισιμο της εφημεριδας δεν τα απαλασσει. Στη βαση αυτη λοιπον θα περιμνε κανεις απο τον κ. Κουσουλη συγκεκριμενη επιχειρηματολογια και οχι απλως μια αοριστη τοποθετηση. Η απωλεια πολλων δεκαδων εκατομμυριων ευρω και πολλων θεσεων εργασιας ειναι μια αντικειμενικη πραγματικοτητα που πρεπει να σχολιασθει απο τα στελεχη. Επισης οι λογοι που δεν επελεγη ενα ειδος εξυγιανσης χωρις να διακοπει η λειτουργια των συγκεκριμενων ΜΜΕ καθως και η διασφαλιση των θεσεων εχει δημιουργησει πολλες αποριες και υπονοιες. Ειναι λογικο λοιπον να απαιτουνται ερμηνειες και τοποθετησεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο Κοτρώτσος δήλωσε στη Real News "Λάθη έγιναν". Ο Κουσούλης λέει ότι "έχω ευθύνες". Διάφοροι διευθυντές λένε "φταίνει οι Ισπανοί".
Κανείς όμως δεν κάνει μια συγκεκριμένη κριτική και αυτοκριτική για το πως έγινε η καταστροφή. Στο τέλος θα μας πούν πως ήταν και τυχαίο γεγονός!

Δηλαδή οιδιάφοροι μάνατζερ, σύμβουλοι κλπ δεν είχαν σχέση με την επιλογή (και επιβολή) διαφόρων γνωστών και φίλων τους στο μισθολόγιο και στο οργανόγραμμα της εφημερίδας;

Δεν είχαν συμμετοχή στην διαμόρφωση μιας άνευρης πολιτικής γραμμής, που εξυπηρετούσε την εργοδοσία;

Δεν είχαν συμμετοχή στην χάραξη μιας διαφημιστικής πολιτικής η οποία παλινδρόμησε δεκάδες φορές μεταξύ του "προχωρημένου" και του "κι εμείς έχουμε DVD";

Οι ίδιοι (και οι συνεταίροι τους) δεν αμείφθηκαν πλουσιοπάροχα για μελέτες οι οποίες αποδείχθηκαν ανεφάρμοστες;

Και μήπως όλα τα παραπάνω κόστισαν πολλά, τόσο σε χρήμα όσο και σε διάλυση του όποιου κοινού είχε αυτή η εφημερίδα;

Οταν όλη η "ξεπερασμένη" δημοσιογραφική πιάτσα, έλεγε το απλό ότι "αν είναι να διαλύσεις μια εφημερίδα από κάθε άποψη, γιατί δεν φτιάχνεις μια καινουργια; Ποιός ο λόγος να αγοράσεις ένα τίτλο που έχει κάποια ιστορία;"

Η αλήθεια είναι απλή. Το οικονομικό υπόβαθρο της εργοδοσίας συνδυάστηκε με την ασχετοσύνη και τον πειραματισμό τους, επανδρώθηκε χωρίς λογική και συνοχή, "ντύθηκε" με ένα μανδύα μοντερνισμού χωρίς όμως σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και τελικά όταν έληξε η χρησιμότητα του, έκλεισε, σαν χαλασμένο παιχνίδι.

Και μην μας πει κανείς ότι έκλεισε λόγω χρεών. Καμμία σοβαρή προσπαθεια περιορισμού τους δεν έγινε, καμία μελέτη για το πως είχε φτάσει εκεί που είχε φτάσει το κόστος, καμμία συζήτηση (που θα ήταν δύσκολη βέβαια) δεν έγίνε με τους εργαζόμενους και καμμία αναζήτηση εναλλακτικής στρατηγικής δεν κατέληξε. Δηλαδή δεν έγινε ουτε κάν αυτό που κάθε επιχειρηματίας κάνει πριν αποφασίσει να κλείσει το "μαγαζάκι" του, το οποίο αρχής εξαρχής ήξερε πως δεν περιμένει κέρδη (τουλάχιστον χρηματικά).

Ανώνυμος είπε...

Ειναι προφανες οτι ο κ. Κουσουλης υπεκφευγει καθως μονον να τοποθετηθει δεν θελει. Επισης δεν ειναι κατανοητο γιατι παραπεμπει σε αλλη εφημεριδα για την επιστολη που εστειλε καθως και σε παλαιοτερα δημοσιευμενα κειμενα του. Περι επιστολης συζηταμε και οχι περι επιστημονικων συγγραματων που προτρεπει ο καθηγητης τους φοιτητες του να μελετησουν. Ο μοναδικος χωρος που θα επρεπε εξ αρχης να φιλοξενησει την επιστολη του ειναι το μπλοκ των εργαζομενων
και οχι μια αλλη, ασχετη προς τα γεγονοτα, εφημεριδα. Εκτος και αν αυτο ειναι ενα ακομη επικοινωνιακο τρυκ. Επισης αν δεν ειναι γνωστο να επισημανθει οτι, παρα το λουκετο που εβαλε η ιδιοκτησια στον Ελευθερο Τυπο, η εφημεριδα ζει γραφεται και κυκλοφορει απο τους εργαζομενους της ωσαν να ηταν σε κανονικη λειτουργια. Μονον δυο στοιχεια λειπουν τα γκολντεν μπους και... η ανωθεν γραμμη.

Ανώνυμος είπε...

Επειδη οπως διαφαινεται γινεται, η και θα γινει, πολυς λογος για τον ΕΤ με ασαφη επιχειρηματα, υπεκφυγες και αοριστες αναφορες ας αναφερθουμε και στα πλεον σαφη. Ο Εναλλακτικος Τυπος ειναι ηδη στο τριτο φυλο του, η εκδοση του Σαββατου θεωρηθηκε απο ολους εξαιρετικα επιτυχημενη και οι προοπτικες που ανοιγουν ειναι πολυ ελπιδοφορες για το εντυπο που παραγεται αλλα και για το μοντελο στο οποιο βασιζεται. Επισης η ομαδα που καταβαλει την προσπαθεια προσηλθε υπακουοντας στην πολυ σωστη αποψη οτι μπορει να μας εκλεισαν την εφημεριδα και να μας στελνουν στο σπιτι μας ομως εμεις ειμαστε εδω ικανοι να κυκλοφορησουμε αυθεντικα δημοσιογραφικο φυλο με αληθειες, ξεκαθαρη επιχειρηματολογια και σοβαρα ρεπορταζ. Δεν εχουμε αναγκη τις αποψεις περι λαιφ σταιλ, την ανευρη προσεγγιση στα θεματα, την ανευ ουσιας αρθρογραφια, τις αναλογως συμφεροντων σχεσεις και βεβαιως τα γκολντεν μπους. Για οσους ανησυχουν εμεις θα συνεχισουμε να ειμαστε εδω με την εφημεριδα μας. Ειτε στο Blue Land ειτε οπουδηποτε αλλου χρειαστει μετα την εξωση μας.

Ανώνυμος είπε...

Εκτός απο Κοτρώτσο, Κουσούλη και σια, μην ξεχνάμε και εκείνον ππου πρωτοάρχισε τη βρώμικη δουλειά εις βάρος των εργαζομένων και της εφημερίδας, τον Σμαΐλη, ρε! Και αυτός βέβαια φαγώθηκε από τις αυλές.

Ανώνυμος είπε...

Eιναι τοσοι πολλοι που λεμε να βγαλουμε λευκωμα. Ξερετε, οπως στα σχολεια λιγο πριν το τελος της περιοδου, οπου καθε μαθητης γραφει και απο ενα σχολιο για να τον θυμουνται. Δεν μπορει, και αυτοι κατι θα εχουν να γραψουν,εκτος απο το οτι ειχαν ...ενγραψει κανονικα τους εργαζομενους.

elen@ είπε...

AN ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΕ ΑΥΤΗ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΘΑ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνουμε με τον elen@. Αλλωστε εχει επισημανθει πολλες φορες σε αυτο το μπλοκ. Ο Θοδωρος Αγγελοπουλος επρεπε απο πολυ ενωρις να εχει διαμορφωσει εικονα για τον ΕΤ, τις σπαταλες, τη κακοδιαχειρηση, την προσελευση φιλων, γνωστων, συνεργατων και βαλε, ολοι κουτσοι στραβοι στον Αγιο Παντελεημονα, και βεβαια τον παραγκωνισμο παραγωγικων δυναμεων επειδη δεν... ανηκαν σε συγκεκριμενους κυκλους. Αλλα βεβαια στο μαγαζι ηταν δυο γαιδαροι που τσακωνονταν σε ξενο αχυρωνα, δηλαδη σε ξενη τσεπη. Αυτο συνεβαινε. Το οποιο θελουμε να πιστευουμε πως αν το γνωριζε ο ΘΑ θα τους ειχε πεταξει εξω. Επιχειρηση πηγε να στησει οχι βαρελι διχως πατο. Στερνη μου γνωση...

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Κουσούλης δεν μας εξηγεί που ακριβώς ακουμπούν οι ευθύνες που αναλαμβάνει. Στην επιλογή των Ισπανών που τώρα κατηγορεί; Στη χάραξη της πολιτικής γραμμής; Στην επιλογή διευθυντών; Οπως και να έχει, όσο μεγαλύτερες και αν είναι οι ευθύνες κάποιου, τόσο μικρότερες είναι οι επιπτώσεις που υφίσταται.

Και κάτι ακόμα αδέρφια: δεν νομίζω ότι σας κολακεύει ως επαγγελματίες και ως συνάφι να παρουσιάζετε τα ρεπορτάζ που σας «έκοψαν», αλλά δεν είπατε κουβέντα επειδή (τι να κάνετε;) σας τάιζαν καλά. Η μισή ντροπή δική τους και η υπόλοιπη δική σας.

Ανώνυμος είπε...

Προς τον τελευταιο ανωνυμο, αγαπητε φιλε κανεις δεν μας ταιζε καλα. Οι περισσοτεροι συναδελφοι επαιρναν τα νομιμα δηλαδη συμβαση, καποιες κυριακατικες υπερωριες, αντε και ενα οικογενειακο επιδομα. Αυτα αποδεικνυονται απο μηνιαιες και ετησιες εκκαθαρισεις καθως και απο τις κρατησεις στο ΤΣΠΕΑΘ και στον ΕΔΟΕΑΠ. Ουτε και ειχαν δευτερη δουλεια διοτι δεν ανηκαν στην ελιτ των στελεχων. Ειναι γνωστο οτι μονον οσοι εισεπραταν μεγαλα ποσα ηταν ενταγμενοι σε κυκλους και αυλες. Οπως συμβαινει σε καθε μαγαζι. Αυτοι λοιπον ουδεποτε αντιμετωπισαν παρομοια προβληματα γιατι ολοι σε ενα γραφειο συζητουσαν. Οσο για τα κομενα ασφαλως και μας τιμαει διοτι η υλη αυτη κρινεται σημερα απο ολους. Και επιπλεον μας απαλλασσει απο την κατηγορια οτι εξ αιτιας μετριων κειμενων η εφημεριδα αντιμετωπισε προβλημα. Αντιθετως παραγοταν καλη εργασια που μαλλον... ενοχλουσε. Ειναι ευνοητο οτι οι διαμαρτυριες ηταν πολλες και προς καθε κατευθυνση, αλλωστε αυτο ειναι γνωστο σε πολλους συναδελφους. Ωστοσο απο τους διαφορους διευθυντες και λοιπα ανθυποστελεχη προβαλλοταν παντα η ευκολη δικαιολογια: αστο και θα δουμε, καπου θα χωρεσει, εχουμε αναγκη απο ψυγεια, μας εχουν κοψει σελιδες. Και οχι οτι ηταν για πεταμα.... Διοτι σε αυτες τις περιπτωσεις η ο καθε σοβαρος προισταμενος το κοβει μια και εξω η το ξαναγραφεις. Τα υπολοιπα ειναι υπεκφυγες.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι και ο κ. Λαμπρος ενα αναξιοπαθον προσωπο. Μετα δε και την επιστολη καταγγελιας του αφεντικου του λεμε να τον προτεινουμε και για συνταξη αντιστασιακου. Ποτε δεν ειναι αργα.

Ανώνυμος είπε...

Εγω παλι τι γυρευω εδω, ειμαι απο αλλη... ενοτητα. Παιδια πολυ δαιδαλωδες το μπλοκ σας. Τελος παντων με τοσες διαμαρτυριες και καταγγελιες, ενας Θεος ξερει τι κρατουσατε στη ψυχη σας τοσα χρονια.

Ανώνυμος είπε...

Οπως αρκετοι περιμεναμε ενας απο τους δυο διευθυντες του "παλαιου" Ελευθερου Τυπου ελυσε τη σιωπη του και καταθετει τεκμηριωμενη αποψη σε επιστολη που δημοσιευεται σε αλλη ενοτητα του μπλοκ. Μηπως πρεπει να την διαβασουν προσεκτικα ο κ. Κουσουλης καθως και αλλα στελεχη; Και ακομη περισσοτερο θα ηταν τουλαχιστον χρησιμο να παρουν σαφη θεση σε οσα κατατιθενται απο τον κ. Σιμο. Με αντιλογο και επιχειρηματα και οχι με αοριστιες. Και για να κανουμε την αρχη ολοι γνωριζουμε ποσο πραγματικα καταλυτικη για την πορεια του ΕΤ ηταν η παρεμβαση των Ισπανων. Τους οποιους υποθετουμε πως χωρις καμμια αντιρηση δεχτηκαν ολα τα στελεχη του Ομιλου και τωρα βρισκονται να τους κατηγορουν. Εχουμε δικιο η αδικο;

Ανώνυμος είπε...

Για τον/την elen, εχεις απολυτο δικιο. Οι χαμηλομισθοι εργαζομενοι ηταν οι μεγαλοι αποντες, απο την εξαγορα της εφημεριδας εως και το κλεισιμο της. ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥΣ. ΟΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΠΟΥ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ. Ισως να θεωρουσαν οτι ειναι μια ευκολα χειραγωγησιμη μαζα που θα εκτελει αγγογυστα τις εντολες. Οι απροσωποι διεκπεραιωτες που μοναδικη εγνοια θα ειχαν 15 και 30 να κατευθυνονται στο ΑΤΜ. Ενδεχομενως ορισμενοι να θεωρησαν οτι δεν υπαρχουν. Και αλλοι οτι δεν διαθετουν την παραμικρη εμπειρια-αλλωστε πως να την εχουν προερχομενοι απο τον παλαιο ΕΤ. Μοναδικη επικοινωνια/"αξιολογηση" (;) ηταν οι εικοσαλεπτη επαφη με τους απολυτως ξενους Ισπανους. Και ιδου το αποτελεσμα. Η εφημεριδα που ουδεποτε υπολογισε πραγματικα το μεγαλυτερο μερος των εργαζομενων της, εκλεισε. Τα συμπερασματα δικα σας.

Ανώνυμος είπε...

Ε καλα δεν ήταν όλοι ισπανοι. Ειχαν και κάποιους ελληνες φλούφληδες μαζί τους οι ισπανοί. Με πολυυυυυυυύ μεγάλη δημοσιογραφική εμπειρία οι ελληναράδες μας

Ανώνυμος είπε...

Αληθεια θυμαστε στον Αλιμο ενα τυπο με σκουρο γκρι κοστουμι? Ποτε δεν το αλλαζε? Εμεινα με αυτην την απορια αν κοιμοταν με αυτο. Και οχι μονον δεν το αλλαζε αλλα φοραγε παντα το... ιδιο χαμογελο. Μηπως και αυτο ηταν μεσα στο concept για να μας πεισει περι της ορθοτητας του εγχειρηματος? Οταν καποια μερα πλησιασα να τον ενημερωσω για καποιες, σοβαρες θελω να πιστευω, σελιδες ελαβα την αποστομωτικη απαντηση θα εχουμε και απο αυτα. Με στομφο. Πως λεμε με ολιγη... Ε, λοιπον ειχε μεν αλλα ηταν λαιφ σταιλ προσεγγιση. Επισης μηπως θυμαστε τις ανοησιες που μας σερβιραν? Αλλα εμεις ως ιθαγενεις (με κοκαλο στη μυτη και αυτοσχεδιο τοξο στην πλατη) δεν γνωριζαμε απο αυτα. Ασε που αποτυχαμε και στην υλοποιηση. Χρειαζομασταν εισαγομενους φωστηρες σε καθε μας βημα. Αφου λοιπον ο επικεφαλης της ομαδας εγραψε οτι εγραψε στο μπλοκ του υπεραμεινομενος των προτασεων τους γιατι δεν ανοιγουν μια εφημεριδα στο ιδιο ακριβως concept? Nα δουμε αν θα επιζησει η αν το αναγνωστικο τους κοινο ειναι "ωριμο", η ανθετικο να προσθεσω, για να υποδεχτει προχω εκδοτικες προτασεις. Βεβαιως υπαρχει μια βασικη διαφορα, στην περιπτωση μας ο Θοδωρος Αγγελοπουλος εβαλε τα εκατομμυρια αναλαμβανοντας το ρισκο ενω στην περιπτωση τους θα χρειαστει εκεινοι να βαλουν βαθια το χερι στη τσεπη...

Ανώνυμος είπε...

Και οι προχω καταστασεις χρειαζονται την μαεστρια τους. Δεν μπορεις να ευαγγελιζεσαι μια ολοκληρωτικη αλλαγη/ανατροπη οταν δεν ξερεις το τοπιο στο οποιο απευθυνεσαι. Ουτε να εχεις την επαρση (την οποια ολως περιεργως ... κολησαν και τα μετεπειτα στελεχη) οτι ανεξαρτητως αναγνωστικων συνηθειων, στρατηγικων επιλογων αλλων επιχειρησεων ΜΜΕ, τακτικης των επαγγελματιων, διαφημιστικης πολιτικης κλπ., θα επικρατησει το μοντελο σου. Πως εισαι τοσο σιγουρος οτι ολοι θα το αποδεχτουν και θα υποκληθουν? Ποιος σου το ειπε και εισαι τοσο βεβαιος? Εισαι τοσο ασχετος μαζι και εγωιστης θεωροντας οτι μονον εσυ... γνωριζεις και οι αλλοι ειναι ανικανοι? Πως θελεις μεσα σε μια νυχτα να καταργησεις το διαβασμα των εφημεριδων? Τι θα πει τηλεοπτικη αντιληψη στη συνθεση της υλης? Τρεις ανουσιες κουβεντες και μια φωτογραφια σαν οθονη? Και ποιος σου ειπε οτι οι τηλεθεατες στην Ελλαδα ειναι ικανοποιημενοι απο αυτο που τους σερβιρουν? Πως εισαι σιγουρος οτι απευθυνεσαι σε αμορφωτους? Τι εχεις να πεις για την κουστουμαρισμενη τηλεοπτικη απαιδευσια? Και αφου κανεις τη γκαφα να προχωρησεις μη γνωριζοντας το παραμικρο (αλλα και μη ενδιαφερομενος να μαθεις) γι αυτους που απευθυνεσαι ποιος ο λογος να εχεις και εξ αρχης πριμοδοτηση εκατομμυριων ευρω? Για παραδειγμα αυτοι που εδω και δεκαετιες "τρεχουν" την Καθημερινη, με τη μεγαλη σελιδα τα πυκνα κειμενα και τις συγκριτικα μικρες φωτογραφιες , ειναι χαζοι η ζουν σε αλλο πλανητη? Και αν καπου στο μυαλο σου εχεις την πρωτη περιοδο του πολυ πετυχημενου Κλικ γιατι δεν φροντισες να μαθεις οτι οι ανθρωποι εκει ειχαν μελετησει τα παντα, ειχαν βρει τους καταλληλοτερους σε ολους τους τομεις και οχι μονον νεαρουδια απο τα νηπιαγωγεια για να γραφουν δηθεν «φρεσκα»? Γνωριζεις οτι ειχαν μια απιστευτη παρακαταθηκη απο πρωτοτυπα στη συλληψη τους θεματα που ουτε τα φανταζοσουν γιατι απλως δεν ηξερες,αλλα ουτε και θα τολμουσες? Πως να αποδεχτεις οτι σε πολυ μεγαλη και μοντερνα εφημεριδα ακουγαμε την προτροπη να διαβασουμε το Κλικ του τοτε για να εξοικειωθουμε, να κατανοησουμε και να προσπαθησουμε να εναρμονισθουμε αλλα χωρις να χασουμε στο ελαχιστο απο την προσωπικοτητα μας, την προσωπικοτητα του φυλου αλλα και τις δουλειες μας? Ασχετοι ηταν οι αρχισυντακτες και οι διευθυντες που το προτειναν η μηπως πολυ πετυχημενοι εφημεριδαδες που ηδη «ετρεχαν» ενα καλο φυλο που ηθελαν να το κανουν καλυτερο? Αν συνεχισω θα γεμισω ολη τη σελιδα με ερωτηματα οργης που προερχονται απο παρα πολλους συναδελφους που εχασαν τη δουλεια τους για ενα καπριτσιο. Αλλα αν οι Ισπανοι (και καθε αλλος ξενος με δηθεν μαγικες συνταγες επιτυχιας) φταινε μια φορα για την αντιληψη του Κολομβου που ανακαλυψε το Νεο Κοσμο, αυτοι που τους βρηκαν, και πολυ περισσοτερο του πληρωσαν, φταινε εκατο φορες. Γιατι τους αφησαν να παιξουν με τις δουλειες μας, τη ζωη μας και τις οικογενειες μας. Και με αυτα δεν παιζουν. Οπουδηποτε στον κοσμο.

Ανώνυμος είπε...

Με ολο αυτο τον καταιγισμο πολυ σοβαρων αποψεων και ερωτηματων ο κ. Κουσουλης, και καθε σχετικο στελεχος, ποτε θα τα διαβασουν για να απαντησουν; Του χρονου; Η μηπως αυτη τη φορα σκοπευουν να στειλουν απαντηση στην Ουασιγκτον Ποστ, για να διευρυνουν το κυκλο των αναγνωστων;