Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Το θερμό φθινόπωρο των ΜΜΕ

Θερμό αναμένεται να είναι το Φθινόπωρο στο μέτωπο των εφημερίδων. Το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου» θεωρείται ότι πυροδότησε μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις ως ένα βαθμό και αναμενόμενες. Όλοι δείχνοντας προς το Blue Land Center σχολίασαν πως αφού έπεσε η αυτοκρατορία θα πέσουν και οι υπόλοιποι. Και διαρρέουν συστηματικά ότι το… σύστημα είναι ετοιμόρροπο και έτοιμο να καταρρεύσει.
Επομένως περίπου αυτονόητο και το συμπέρασμα. Απολύστε τώρα. Όσους μπορείτε περισσότερο. Η εύκολη λύση. Τώρα που όλοι είναι μουδιασμένοι. Και ανήμποροι, απροετοίμαστοι, ανίσχυροι κλπ., αναλογίζονται την επόμενη μέρα στα ελληνικά ΜΜΕ-βλέπε και ΕΣΗΕΑ.
Τα σενάρια καταστροφολογίας διαδέχονται το ένα το άλλο. Ζημιογόνες οι εφημερίδες, ζημιογόνα και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, καιρός για σκληρές ανακατατάξεις. Εντύπωση βέβαια προκαλεί η όψιμη διαπίστωση περί οικονομικής δυσπραγίας και ανάγκης να ελαφρώσουν... τα καράβια. Δηλαδή τι υπονοείται από όλο αυτό το θόρυβο, ότι το αγνοούσαν τόσα χρόνια και περίμεναν ένα σημαντικό γεγονός, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του ΕΤ, για να το δημοσιοποιήσουν;
Ας είμαστε ρεαλιστές. Πάντα ήταν ζημιογόνα τα ΜΜΕ και πιθανότατα έτσι θα συνεχίσουν. Από αυτό το σημείο βέβαια μέχρι το κλείσιμο μια μεγάλης επιχείρησης μεσολαβεί μεγάλο διάστημα.
Αν δεχτούμε λοιπόν όσα δημοσιοποιούνται από blogs, site και εφημερίδες, που έχουν σταθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο στην υπόθεση του ΕΤ και τους εργαζομένους του, αναμένεται θερμός χειμώνας. Υποστηρίζεται ότι ενώ οι περισσότερες εφημερίδες πνέουν τα λοίσθια θα συνεχίσει η ροή κρατικών διαφημίσεων με τρόπο που ουσιαστικά καμιά σχέση δεν έχει με τις κυκλοφορίες και την επί μέρους δυναμική των επιδοτούμενων μέσων.
Μήπως σε αυτό το σημείο να πούμε ότι είναι αυτονόητα περισσότερο από καθοριστική η επιλογή των εργαζομένων στον «Ελεύθερο Τύπο» να κυκλοφορήσουν δικό τους φύλλο αλλά και να προγραμματίζουν το επόμενο. Ίσως ακόμη και τα επόμενα. Οι εργαζόμενοι αυτοί για πρώτη φορά στην αρένα των ΜΜΕ, και όντας απολυμένοι, αποδεικνύουν τις δυνατότητες και ικανότητές τους. Και με την ύλη που επιλέγουν, καταθέτουν γνώμη για το πως πρέπει να είναι οι σοβαρές εφημερίδες που πιστεύουν στους εργαζομένους τους , που τιμούν το γραπτό όλων και δεν το καταχωνιάζουν επιλεκτικά στα συρτάρια, αναλόγως διακρίσεων ή επικειμένων απολύσεων....
Σε αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ολοένα εντεινόμενη φημολογία περί αγοραστών του ιστορικού τίτλου οι οποίοι, ίσως πολύ σύντομα, εκδηλώσουν την επιθυμία απόκτησης του. Μένει βέβαια να απαιτηθεί αν στα σχέδια τους συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι ή ερήμην τους αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εκκαθάρισης.
Εμείς προσυπογραφούμε την άποψη που θέλει μόνον τις σοβαρές εφημερίδες γνώμης να επιβιώνουν στο σύγχρονο, απαιτητικό, και συνεχώς μετατασσόμενο τοπίο των ΜΜΕ. Εφημερίδες που δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν τη γνώμη τους, που ζητούν από τους δημοσιογράφους να έχουν άποψη από το ρεπορτάζ έως την στήλη τους. Αυτές που επιλέγουν προσεκτικά τη θεματολογία με κριτήριο την ποιότητα και το σεβασμό του αναγνώστη και με τρόπο που θα αποδεικνύει πως όσοι κάνουν την επιλογή της θεματολογίας όντως γνωρίζουν από δημοσιογραφία. Ας μην παραβλέπουμε ότι οι αναγνώστες γνωρίζουν πολύ καλά πότε θα υποστηρίξουν ένα μέσο ενημέρωσης και πότε θα το απαξιώσουν.
Όσο για την blog-οσφαιρα ασφαλώς συμφωνούμε με την άποψη ότι «κι ενώ οι εκδότες σπρώχνουν εκατομμύρια με τη σέσουλα, κάτι "τρελλοί", μοναχικοί, σαλταρισμένοι bloggers, έρχονται να τους αναστατώσουν. Γαία πυρί, μειχθήτω!»
Δημοσιογράφος του ΕΤ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Poly kala t alelei o synadelfos sas. Tora anaklaypsan ta MME oti exoun oikonomiko problima? Tosa xronia diladi itan kerdofores epixeiriseis? Oso gia tin koini gnomi pou abasantista leei astous tis Giannas itan kai polla lefta epairnan as anazitisei tis syllogikes symbaseis ton perissoteron. Einai dynaton na bazeis sto idio kalathi ta 1500 kai 2000 evro ton aplon ergazomenon me ta 5000, 10000, 20000 akomi kai poly perissotera pou kata kairous akougontai gia tous diaforous diefthintes kai tin omigiri tous ?