Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Ζητούμενα η διαφάνεια, η φερεγγυότητα και η βιωσιμότητα.

Δίνει και παίρνει η φημολογία και οι πληροφορίες σχετικά με το εάν υπάρχουν μεγαλοεπιχειρηματίες πίσω από τους νέους αγοραστές του Ελεύθερου Τύπου και, εάν ναι, ποιοι είναι αυτοί. Σύμφωνα με τις επίσημες διαβεβαιώσεις κύκλων του ζεύγους Αγγελόπουλου, την πρόταση για την εξαγορά του ΕΤ έκαναν ονομαστικά μόνον οι Αλέξης Σκαναβής και Δημήτρης Μπενέκος.
Και οι δύο πρώην στελέχη του Συγκροτήματος Μπόμπολα. Ο πρώτος ως δεξί, οικονομικό χέρι του Γ.Μπόμπολα και μέλος σε όλα τα ΔΣ των εκδοτικών εταιρειών Μπόμπολα, που φημίζεται, ως λέγεται, για τις πολύ καλές σχέσεις του με τον γιό, Φώτη Μπόμπολα. Ο δεύτερος ήταν πρώην διευθυντής του Εθνους και κατόπιν μαζί με τον Α.Δελατόλα αγόρασαν το «Ποντίκι». Οι ίδιοι κύκλοι λέγουν ότι, τουλάχιστον στην επίσημη προσφορά, ουδείς άλλος εμφανίζεται.
Οι αναφορές και οι εκτιμήσεις, ειδικά στα site και στα blogs πάμπολλες. Απαντες θέτουν το ερώτημα πού βρήκαν οι δύο ενδιαφερόμενοι τα χρήματα για να προχωρήσουν σε ένα τέτοιο εγχείρημα έκδοσης μιας τόσο μεγάλης εφημερίδας. Διότι μπορεί το τίμημα για την εξαγορά του τίτλου να κόστισε μόνον 1.095.000 ευρώ, αλλά οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι η αφενός η έκδοση μιας εφημερίδας, και ειδικά μιας μεγάλης όπως ο ΕΤ, είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή, αφετέρου ουδεμία εφημερίδα είναι κερδοφόρα.
Σε πολλά δημοσιεύματα λοιπόν, γίνεται η εκτίμηση ότι πίσω από τους δύο εμφανιζόμενους, βρίσκεται σειρά επιχειρηματιών, που, ως επί το πλείστον βρίσκονται στον κύκλο επαφών του κ.Α.Σκαναβή. Μεταξύ αυτών, αναφέρουν, είναι μεγαλοεπιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας, της ναυτιλίας, ενδιάμεσοι για πωλήσεις οπλικών συστημάτων και, πιθανώς, κάποια νέα επιθετικά επιχειρηματικά σχήματα στον τραπεζικό τομέα.
Αλλοι υποστηρίζουν ότι το εγχείρημα έχει την υποστήριξη και της οικογένειας Μπόμπολα, ενώ σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «η εξαγορά του ΕΤ ήταν δώρο του Μπόμπολα στον Σουφλιά». Ωστόσο, μέλη του περιβάλλοντος Μπόμπολα επιμένουν ότι οι σχέσεις του Γ.Μπόμπολα με το νέο σχήμα κάθε άλλο παρά καλές ήταν τα τελευταία χρόνια. Και, εν πάση περιπτώσει, λέγουν, δεν μπορεί ο γιός να μην ρώτησε τον πατέρα για μια τόσο σημαντική κίνηση.
Δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, από τη μια μεριά Λαμπράκης-Ψυχάρης-Ρέστης, και από την άλλη Μπόμπολας, έδωσαν –και αυτοί- το πράσινο φώς για την πώληση της εφημερίδας στο δίδυμο των αγοραστών. Ως γνωστόν, η εταιρεία του ζεύγους Αγγελόπουλου που είχε τον ΕΤ και τον ραδιοφωνικό City, «μοίρασε» και τα δύο Μέσα. Τον City πήρε ο εφοπλιστής και μέτοχος στο Συγκρότημα Λαμπράκη, κ.Ρέστης, ο οποίος καλύπτει το νέο πρόγραμμα του σταθμού, κυρίως με δημοσιογράφους του ΔΟΛ. Οι δε εναπομείναντες από τους παλαιούς, κατά πληροφορίες, θα εξωθηθούν σύντομα προς την έξοδο.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών των βασίμων -ή μη- πληροφοριών, βέβαιον είναι ότι η θεωρούμενη ως «ναυαρχίδα» της Κεντροδεξιάς, «Ελεύθερος Τύπος», προορίζεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην μεταβατική φάση που περνάει το ελληνικό πολιτικό σύστημα (νέα Μεταπολίτευση την χαρακτηρίζουν πολλοί). Οποιο και να’ναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, σε ένα τέτοιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα τόσο σε ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ, η εφημερίδα, εφόσον διατηρήσει το κεντροδεξιό της προφίλ, εκ των πραγμάτων θα επιχειρήσει να «παρέμβει» στην επόμενη ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και, γενικότερα, να «πλασαριστεί» στο νέο πολιτικό σκηνικό. Αυτό βέβαια, στην περίπτωση μιας σοβαρής εκδοτικής προσπάθειας.
Ζητούμενο, αναμφισβήτητα, είναι κατά πόσον μετά την απαξίωση της εφημερίδας από την κ.Αγγελοπούλου και την απομάκρυνση του κεντροδεξιού αναγνωστικού κοινού, αυτό θα προσελκυσθεί και πάλι. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δεν αποκλείεται, ως λέγεται, να τοποθετηθεί ως διευθυντής πρόσωπο που θα είναι πολιτικά αποδεκτό και από τη ΝΔ. Είδομεν.
Προς το παρόν πάντως, άγνωστο παραμένει εάν, εκτός της προσφοράς του «διδύμου», υποβλήθηκαν και άλλες προτάσεις για την εξαγορά της εφημερίδας. Βέβαιον είναι ωστόσο, ότι δύο πρώην στελέχη του ΕΤ, άνθρωποι του περιβάλλοντος της Γιάννας και πρώην στελέχη του «Αθήνα 2004», ενδιαφέρονταν για την εφημερίδα. Οι κινήσεις τους ναυάγησαν όμως, αφού υπήρχε ο κίνδυνος να θεωρηθεί η μεταφορά των τίτλων του ΕΤ σε αυτούς ως «δωράκι» της Γ.Αγγελοπούλου σε στενούς της συνεργάτες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι και οι δύο ήταν πρόσωπα διόλου αρεστά στους εργαζόμενους του Ελ.Τύπου, καθιστούσε σίγουρο το ενδεχόμενο της κατάθεσης ομαδικών αγωγών των εργαζομένων για δόλιο κλείσιμο της εφημερίδας.

Gamer

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και η Γιάννα τυο βιολί της. Σαν να μην πήρε κανένα μάθημα από τον μέχρι σήμερα αγώνα των εργαζομένων. Πριν καν ενημερώσει επίσημα για την πώληση των τίτλων, έβγαλε δημόσια ανακοίνωση σε όλες τις εφημερίδες (κόστος άνω των 200 χιλιάδων ευρώ) για να καλέσει τους απολυμένους να πάρουν το αντίτιμο από την πώληση των τίτλων της εφημερίδας και του ραδιοφωνικού σταθμού. Και επειδή το χρήμα (δια)φθείρει, βάζει και το "τυράκι". Τα ποσά από την αγορά των δυο ΜΜΕ θα μπουν σε ένα κοινό "κουμπαρά" και θα διανεμηθούν ισόποσα στο σύνολο των 470 εργαζομένων, στην εφημερίδα και στο σταθμό. Έτσι, σου λέει δεν θα φωνάζουν οι της εφημερίδας ότι θα πάρουν λιγότερα λεφτά....
Αλλά αν θυμηθούμε τη στάση ορισμένων εργαζομένων, λογική εκτιμάται η κίνηση των Αγγελοπουλαίων. Με λίγα φράγκα παραπάνω εξαγοράζεται η σιωπή και η αξιοπρέπεια...

H ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Ολοκληρώθηκε η διαδικασία πώλησης των τίτλων των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος, Τύπος της Κυριακής και της διαδικτυακής πύλης e-tipos.com καθώς και του ραδιοσταθμού City 99,5.

Σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, της 29ης Ιουνίου 2009, το σύνολο των εσόδων από την πώληση θα διανεμηθεί σε όλους τους πρώην εργαζομένους σε αυτά τα μέσα επικοινωνίας, πέραν των αποζημιώσεων που έχουν ήδη λάβει.

Ο εκκαθαριστής καλεί όλους τους πρώην (μέχρι την 19/06/2009) εργαζομένους του Ε.Τ., του ΕτΚ, του e-tipos.com και του ραδιοσταθμού City 99,5 να επικοινωνήσουν με το γραφείο του προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία καταβολής του ποσού που τους αναλογεί."



Η επικοινωνία με το διαχειριστή Χ. Μπιλλίνη μπορεί να γίνεται από την επόμενη εβδομάδα και η διανομή θα γίνει με αλφαβητική σειρά. Σημειώνεται ότι το ποσό θα μοιραστούν όλοι οι εργαζόμενοι του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέμειναν και εργάζονται σήμερα στο City 99,5.

Τα τηλέφωνα του διαχειριστή είναι είτε το γνωστό τηλεφωνικό κέντρο του Ε.Τ.

211 188 4000

είτε στο γραφείο του

210 27 76 496

Νεμεσις είπε...

Αυτο ξαναπες το... Καποιοι θα ταϊσουν τα παιδιά τους για ακομα ενα μηνα, μετα πάλι πεινα! Φατε τωρα που σας δίνουμε, μετα σκάστε, σιωπη, σσσσσσσσσσσσ, μην ακουστει κατιτις για την κυρα...

Xoxoxoxo είπε...

"κυρά" είναι και φαίνεται!!!