Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Πωλήθηκε ο ΕΤ;


Έντονη κινητικότητα αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες γύρω από την τύχη του Ελεύθερου Τύπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε γραπτή προσφορά για την απόκτηση του τίτλου του Ελεύθερου Τύπου και του Τύπου της Κυριακής από τον κ. Αλέξη Σκαναβή και τον κ. Δημήτρη Μπενέκο. Ωστόσο φέρονται να υπάρχουν και άλλες προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Ο κ. Σκαναβής ήταν εντεταλμένος σύμβουλος της Πήγασος από όπου και αποχώρησε το 2007. Είχε διατελέσει Οικονομικός Διευθυντής με αυξημένες αρμοδιότητες του Mega Channel μέχρι το 1996, οπότε και μετακινήθηκε στον τον Ομιλο Μπόμπολα.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μπενέκος ήταν επί χρόνια διευθυντικό στέλεχος στο Εθνος και στην συνέχεια εκ των εκδοτών της εφημερίδας “Ποντίκι” μαζί με τον κ. Αντώνη Δελλατόλα. Ο κ. Μπενέκος αποχώρησε από το Ποντίκι τον περασμένο Ιανουάριο, μεταβιβάζοντας το σύνολο των μετοχών του.

Οι απολυμένοι του Ελεύθερου Τύπου επιμένουν ότι πρέπει να είναι βιώσιμο και φερέγγυο το σχήμα που θα αναλάβει την τύχη της ιστορικής εφημερίδας και διεκδικούν την επανέκδοση του ΕΤ. Παράλληλα, δεν απεμπολίζουν το δικαίωμά τους για εργασία στην εφημερίδα που έκλεισε τόσο άδοξα από την οικογένεια του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελόπουλου, αφήνοντας στο δρόμο 450 άτομα.

Ο αγώνας για την επόμενη μέρα του ΕΤ δεν σταματά, αλλά γίνεται δυναμικότερος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Αύριο το μεσημέρι (13.30) οι απολυμένοι του ΕΤ έχουν τη δεύτερη γενική συνέλευσή τους στην ΕΣΗΕΑ με σκοπό τη δημιουργία συνεταιρισμού (ή οποιασδήποτε άλλης μορφής εκπροσώπησης) που θα παρακολουθεί από κοντά τη διαδικασία πώλησης του τίτλου του "Ελεύθερου Τύπου", καθώς η οικογένεια Αγγελόπουλου έχει δεσμευτεί δημόσια ότι τα όποια έσοδα από την πώληση της εφημερίδας θα περιέλθουν στους εργαζόμενους.
Παράλληλα, οι πρώην εργαζόμενοι του ΕΤ είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τις θέσεις εργασίας τους στην περίπτωση επαναλειτουργίας της εφημερίδας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφοι ολη αυτη η κινητικοτητα πρεπει να μας προβληματισει. Οχι γιατι ειναι δυσαρεστη αντιθετα αλλα γιατι πρεπει να διαβασουμε πισω απο τις γραμμες. Ο ομιλος Μπομπολα εμφανιζεται με διαφορους τροπους. Προχθες εγινε αναφορα απο κυριακατικη εβδομαδιαια εφημεριδα σημερα με δυο πρωην (;) στελεχη του. Να υποθεσει κανεις πως ειναι συμπτωματικο; Και ακομη πως μπορει να το συσχετισει με την προσπαθεια της ΓΑ να αγορασει τον Πηγασο πριν καταληξει στον ΕΤ; Μαλλον πισω απο την δραστηριοτητα των ημερων βρισκεται πολιτικη σκοπιμοτητα. Καποιος ομιλος θελει με τον ενα η τον αλλο τροπο να βρισκεται σε σχεση κριτικης/συμπλευσης προς το νεο κυβερνητικο σχημα. Επειδη η κατασταση αναμενεται να ειναι ρευστη αντιστοιχα ευπροσαρμοστο πρεπει να ειναι και το καινουργιο φυλλο. Σε οτι μας αφορα πως ειναι δυνατον νομικα αλλα και συνδικαλιστικα να επιβαλουμε την επαναπροσληψη τουλαχιστον του βασικου και πολυ εμπειρου προσωπικου που επι πολλα χρονια "ετρεχε" τον παλαιο ΕΤ; Υπαρχει καμμια υλοποιησιμη προταση;

Dugati είπε...

Προφανώς υπάρχει. Από τη στιγμή που έβαλαν αιφνίδιο και παράνομο λουκέτο στην εφημερίδα οι Αγγελόπουλοι, είναι νόμιμο και δίκαιο να υπάρχει όρος απαράβατος στο οποιονδήποτε επόμενο σχήμα να προσλάβει σημαντική μερίδα των εργαζομένων και όχι απλά 50 όπως λέγεται ότι θέλουν. Αλλωστε, εάν ισχύει το τίμημα του 1.2 εκ.ευρώ που λέγεται ότι έδωσαν για τίτλο-εταιρεία, είναι τουλάχιστον αστείο να το συζητάμε. Είναι γελείο ποσόν, πήραν την εφημερίδα κοψοχρονιάς (η Γιάννα την είχε πάρει 11, άσχετα αν αξιζε τουλάχιστον 20). Αρα, έναντι του απειροελάχιστου κόστους για τον τίτλο, επιβάλλεται να προσλάβουν κόσμπο. Στην αντίθετη περίπτωση οι εργαζόμενοι μαζικά πρέπει να προσφύγουν με αγωγές μαζικές όχι μόνον κατά της Γιάννας για παράνομο και δόλιο κλείσιμο, αλλά και κατά των νέων ιδιοκτητών. Απλά κουκιά είναι!

Ανώνυμος είπε...

Ισως και να υπαρχει λυση. Να επαναπροσληφθει το μεγαλυτερο μερος των παλαιων δημοσιογραφων κλπ., που αποδεδειγμενα προσφερε και παντως δεν εβλαψε την εφημεριδα. Ειτε απο προθεση ειτε απο αγνοια. Δεν χρειαζεται και ιδιαιτερη ικανοτητα να βρεθουν οι εμπειροι επαγγελματιες. Οσο για τους υπολοιπους ας μην το συζηταμε. Η συντρηπτικη πλειοψηφια απο αυτους οχι μονον δεν εχει θεση αλλα ουτε και πρεπει να εχει θεση στο νεο σχημα. Στελεχη και παιδακια. Και οι δυο κατηγοριες προκαλεσαν παρα πολλα προβληματα συνολικα και επι μερους. Οι μεν γιατι ειχαν εξαιρετικα υψηλους μισθους και δεν διακινδυνευαν τη θεση τους κανοντας... αντισταση-η δεν ειχαν το τσαγανο να σηκωσουν κεφαλι, οι δε γιατι ηταν παιδακια φιλοδοξα, αμαθα και κυριως υπεροπτικα προς τους υπολοιπους και προς το μεσο που τους πληρωνε τους υψηλους μισθους. Μην κοροιδευομαστε αυτοι δεν λογιζονται συναδελφοι. Για να εισαι συναδελφος πρεπει να θελεις αλλα και να μπορεις να το αποδειξεις. Και οχι μονον επειδη σταλθηκαν να παρουν μια καρεκλα. Η συναδελφικοτητα ειναι πολυ σημαντικη ιδιοτητα για να εχει οποιαδηποτε σχεση με σινιε ρουχαλακια, υψηλομυτιαση, λογικες φαραωνικου τυπου, αυτοκινηταρες ελεω μεσου στο παρκινγκ, και εξουσιολαγνειας. Αυτα τελειωσαν. Και ο πειραματισμος, και το δουνε λαβειν πισω απο τις πορτες και το σε κοβω γιατι δεν σε παω θα παιξω με τους δικους μου, και το βαζω στο συρταρι το θεμα σου επειδη δεν μου αρεσει αυτος που μιλαει, και επειδη κανει κακο στη σουπα που μαγειρευω. Οποιος και οποια θελουν να δημιουργησουν και παλι τοσο σοβαρα προβληματα και νοσηρο κλιμα αλλου, οχι διπλα μας, και προπαντων οχι επανω μας. Γι αυτο συναδελφοι αυριο στη συνελευση με ανοιχτα χαρτια. Οχι μασημενα λογια ναι μεν αλλα, οχι ολοι μαζυ και οι κακοι θα γινουν καλυτεροι, οχι συγχωροχαρτια σε οσους αποδεδειγμενα προκαλεσαν σοβαρα προσωπικα αλλα και οικογενειακα προβληματα στην πλεοψηφια των συναδελφων μας. Οσοι δημιουργησαν, η συνεργαστηκαν με τις στελεχαρες, για να γινει ολο αυτο το μπαχαλο, που επιοικως ονομαζεται ακομη εφημεριδα, να ζητησουν δουλεια αλλου. Ξερουμε πολυ καλα πως βγαινει μια εφημεριδα γιατι απο το μισθο ζουμε εμεις και οι οικογενειες μας και οχι τα ακριβα μαγαζια. Α, και να πει καποιος σε ολο αυτο το ασκερι που ανεχτηκαμε οτι οσο αναγωγοι και αν ειναι τουλαχιστον να λενε καλημερα η καληνυχτα στο... προσωπικο.