Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Γιατί ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Τούτες τις ημέρες δεν είναι λίγοι εκείνοι που προσπαθούν να απαξιώσουν την προσπάθεια των εργαζομένων στον Ελεύθερο Τύπο και τον City 99,5 και να διαστρεβλώσουν τη θέση τους να τοποθετηθεί, εδώ και τώρα, η κυβέρνηση στο πρόβλημα του λουκέτου και να αναλάβει τις ευθύνες της. Βεβαίως, υπάρχει και η μερίδα εκείνων που καλόβουλα εκφράζει αντίστοιχες απορίες. Για να ‘μαστε ξεκάθαροι σαν το κρύσταλλο λοιπόν:

1. Δεν ζητάμε κυβερνητική ελεημοσύνη και την αναβίωση του κρατικού παρεμβατισμού. Ζητάμε να ενεργοποιηθούν άμεσα όλα εκείνα τα προγράμματα που είναι νόμοι του κράτους και ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των πολιτικών για την ανεργία και την οικονομική κρίση (πολλά είναι ευρωπαϊκά ψηφίσματα). Μόνον και μόνον αυτά τα ταμεία να ανοίξουν, ο Ελεύθερος Τύπος μπορεί να ξαναρχίσει την έκδοσή του. Πολύ περισσότερο, καθώς δεν έκλεισε απλώς μια μεγάλη επιχείρηση Τύπου, αλλά η πρώτη μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Τι ζητάμε; Ό,τι θα γινόταν στην περίπτωση του λουκέτου μιας οποιασδήποτε επιχείρησης στη χώρα μας με 450 εργαζόμενους, λαμβάνοντας, εννοείται, υπόψιν και το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες κινούνται στον ευαίσθητο –για την κοινωνία και τη Δημοκρατία- χώρο των ΜΜΕ. Πώς καταπολεμάται η ανεργία; Μόνον με την επαναλειτουργία των δύο Μέσων και όχι με την ελεήμονα παράταση του επιδοτούμενου χρόνου ανεργίας. Εμείς να σημειώσουμε, ότι τα δύο Μέσα απαλλαγμένα από τα βαρίδια που κληροδότησαν οι συμβουλάτορες του ζεύγους Αγγελοπούλου, είναι απολύτως βιώσιμα.


2. Κακώς πιστεύουν ορισμένοι ότι τα αιτήματά μας προς την κυβέρνηση σχετίζονται με το γεγονός το ότι ο Ελεύθερος Τύπος είναι μια εφημερίδα που παραδοσιακά πρόσκειται στην κεντροδεξιά, και άρα είναι «υποχρεωμένη» η ΝΔ να λύσει το πρόβλημα. Εμείς σεβαστήκαμε αυτούς τους αναγνώστες και συνεχίζουμε να τους σεβόμαστε. Άλλοι δεν τους σεβάστηκαν. Δυστυχώς όμως, το λουκέτο σε ΕΤ και City 99,5 ανέδειξε ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα: την γενικευμένη οικονομική και πολιτική κρίση στον Τύπο. Στην περίπτωση του ΕΤ όμως, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η παράταξη της ΝΔ συστηματικά τον εκμεταλλεύτηκε, ιδιαίτερα προτού περάσει στα χέρια της κ. Αγγελοπούλου, και πολλές φορές τον οδήγησε σε μεγάλη εσωτερική κρίση, με αποτέλεσμα την πτώση της κυκλοφορίας του. Η ίδια η ΝΔ επίσης, ήταν εκείνη που προώθησε το 2006την πώληση μιας μη εξαρτόμενης από επιχειρηματικά συμφέροντα εφημερίδας σε μεγαλοεπιχειρηματίες. Με την έννοια αυτή, η ΝΔ και η κυβέρνηση, έχουν πολιτικές και ηθικές ευθύνες. Αυτές θέλουμε να τις αναλάβουν. Μέχρι εκεί όμως. Δεν μας ενδιαφέρει να μας γυρίσουν πίσω τα «σπασμένα». Ας αντιμετωπίσουν μόνον αυτό που θα έκανε μια οποιαδήποτε συντεταγμένη (;) κυβέρνηση. Να σώσουν μια βιώσιμη επιχείρηση του Τύπου και τους εργαζόμενούς της από τα κάθε λογής καπρίτσια και συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: