Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Εργοδοτική ασυδοσία στη «ΝΙΚΗ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ»


Σχεδόν κάθε εβδομάδα τέσσερις απολύσεις, απαιτήσεις για εργασία δωδεκάωρα έως και δεκαεξάωρα με τον εκβιασμό της απόλυσης, απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη εργασία και μειώσεις αποδοχών καταγγέλλουν - μεταξύ άλλων - εργαζόμενοι και απολυμένοι στην εταιρεία «ΝΙΚΗ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ» που ανήκει στον Όμιλο Αντέννα του Κυριακού.

Απολύσεις και εξαντλητικές υπερωρίες πάνε μαζί αναφέρουν στην καταγγελία που ακολουθεί, απαιτούν ανάκληση των απολύσεων και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, υπογραμμίζοντας ότι με την αντίσταση και τη συναδελφική αλληλεγγύη μπορούμε να νικήσουμε.

Συνάδελφοι –ες

Η οικονομική κρίση, αφορμή και πρόσχημα, ζητάει από εμάς και τα ρέστα. Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση είναι οι ίδιοι, που τον καιρό των κερδών τους, μας ζητούσαν λιτότητα και μικρούς μισθούς, για να είναι ανταγωνιστική η οικονομία τους. Σήμερα έρχονται ξανά να μας επιβάλουν απολύσεις, ακόμα μικρότερους μισθούς, ακόμα πιο ανασφαλείς και επισφαλείς θέσεις δουλειάς. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με απλήρωτες υπερωρίες, , αυταρχικές συμπεριφορές, εικονικές μειώσεις ωρών εργασίας και καθόλου εικονικές μειώσεις αποδοχών…

Σε αυτό το κλίμα, ο Κυριακού, ιδιοκτήτης της εταιρείας «ΝΙΚΗ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε», με τις πλάτες των ομοίων του (κυβέρνησης προηγούμενης και σημερινής, ΣΕΒ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Ευρωπαϊκής Ένωσης) είναι ασύδοτος σε βάρος των εργαζομένων.

Από τον Ιούνιο έχει ξεκινήσει απανωτές απολύσεις. Σχεδόν κάθε εβδομάδα και τέσσερις απολυμένοι. Οι απολυμένοι στο χώρο παραγωγής ξεπερνούν τους είκοσι.

Την ίδια στιγμή που από τις τρεις βάρδιες κράταγε μόνο την μία, εκβίαζε τους εναπομείναντες εργαζόμενους να δουλέψουν δωδεκάωρα έως και δεκαεξάωρα γιατί αλλιώς θα τους απολύσει.

Η εταιρεία ανάγκαζε τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να διορθωθούν υποτιθέμενα ή πραγματικά λάθη των εργατών. Όταν, μετά από εξαντλητικές συνθήκες εργαζόμενοι με οικογενειακές υποχρεώσεις αρνήθηκαν να δουλέψουν υπερωριακά, βρέθηκαν απολυμένοι.

Κατά την περίοδο των εορτών 2008-2009, οι εργαζόμενοι ζήτησαν δύο ημέρες ως αργία, έτσι ώστε μαζί με τις αργίες των εορτών να καθίσουν συνεχόμενες. Η εταιρεία, για να κάνει αυτή τη χάρη, απαίτησε να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες για να βγει η δουλειά. Τελικά και οι απλήρωτες υπερωρίες έγιναν και οι δύο ημέρες κρατήθηκαν από την κανονική άδεια των εργαζομένων.
Στην εποχή των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με κυρίαρχες πολιτικές: μισή δουλειά, μισός μισθός, μηδέν δικαιώματα, το μόνο που μπορεί να ανακόψει την επίθεση της εργοδοσίας, του κεφαλαίου και του κράτους είναι η δική μας οργάνωση και αλληλεγγύη.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αδιαφορήσει, όταν συνάδελφοί του φεύγουν από τη δουλειά με απόλυση. Αν η εργοδοσία μπορεί να αυθαιρετεί ανενόχλητη σε βάρος του διπλανού σου, αύριο θα έρθει και η δική σου σειρά.

Η εργοδοσία, όταν προχωρά σε απολύσεις, ισχυρίζεται πως έδιωξε κάποιους «ανίκανους», «κακούς» ή «πλεονάζοντες» εργαζόμενους. Όμως όλοι ξέρουμε πως οι απολύσεις φέρνουν εντατικοποίηση για τους υπόλοιπους. Απολύσεις και εξαντλητικές υπερωρίες πάνε μαζί. Οι υπερωρίες μικραίνουν τη ζωή, με τις υπερωρίες δεν υπάρχει χρόνος για να ζήσουμε. Η λύση για να ανταπεξέλθουμε στο αυξημένο κόστος ζωής δεν είναι οι υπερωρίες, είναι να αγωνιστούμε για αυξήσεις στους μισθούς.

- Να καταγγείλουμε τις απολύσεις, να απαιτήσουμε να ανακληθούν.

- Να υπερασπίσουμε κάθε συνάδελφο που παραβιάζονται τα δικαιώματά του στην δουλειά και την ζωή.

- Με την αντίσταση και τη συναδελφική αλληλεγγύη μπορούμε να νικήσουμε.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ έξω από το κτίριο της «ΝΙΚΗ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.»

(Γ. Αβέρωφ 26-28 κοντά στο σταθμό Περισσού του ΗΣΑΠ)
Πέμπτη 19/11 στις 5.30 μ.μ.


απολυμένοι από τη «ΝΙΚΗ – ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.»
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ – ΑΝΕΡΓΩΝ

Απο το http://katalipsiesiea.blogspot.com/2009/11/blog-post_2194.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: