Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Προϋπόθεση η επαναπρόσληψη των άνεργων απολυμένων του Ε.Τ

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης

Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων-απολυμένων του Ε.Τ. αποφάσισε:
-Η επανέκδοση του «Ελεύθερου Τύπου» δεν μπορεί παρά να έχει ως προϋπόθεση την επαναπρόσληψη όλων των ανέργων – απολυμένων.
-Το οποιοδήποτε πλαφόν λειτουργεί αποπροσανατολιστικά όχι μόνο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους αλλά και στην αλληλεγγύη που επέδειξαν όλο το προηγούμενο διάστημα.
-Η Γενική Συνέλευση απαιτεί να δοθούν όλες οι εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα επανέκδοσης της εφημερίδας του «Ελεύθερου Τύπου».
-Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβει τις ευθύνες του σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι απολυμένοι του Ε.Τ. συνεχίζουν τον αγώνα τους για την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους με κάθε πρόσφορο και νόμιμο τρόπο.

Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2009

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

υπαρχουν συναδελφοι με αναγκη και παιρνουν σε αλλο εντυπο ατομα που δουλευουν στο δημοσιο ή εχουν αλλη δουλεια!ντροπη!!!!η εσηεα τι κανει΄;;;οι συνελευσεις γιατι γινονται;;;

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφε γνωριζουμε πολυ καλα ποιο ειναι το εντυπο που αναφερεις, δηλαδη τα εξης δυο, ενα υπο εκδοση και ενα κυριακατικο. Αν τυχον δεις τα ονοματα των εργαζομενων που εχουν προσληφθει, κυριως στο πρωτο, θα βγαλεις πολλα και χρησιμα συμπερασματα... Αλλωστε για το περι δευτερης δουλειας, οπως εχει αναφερθει και σε αλλη αναρτηση στο μπλογκ μας, καποιοι ιδιαιτερως.... μαχητικοι οταν ακουσαν περι προτασης για κατασταση εργαζομενων με μια δουλεια το απερριψαν χωρις δευτερη συζητηση μην ασχολεισθε ειπαν-δεν γινονται αυτα-και μαλιστα χαμηλοφωνα για να μην... ακουστουν απο το υπο διαχειριση ποπολο που επρεπε να χαψει τις μεγαλοστομιες. Αυτοι που βρισκουν δουλεια ειναι οσοι γενικως βρισκουν δουλεια παντα-με χαρακτηριστικη ανεση και ευκολια. Εχουν τον τροπο τους να ανοιγουν τις πορτες, να τους απαντουν στα τηλεφωνηματα οι διευθυνταδες κλπ. Οι υπολοιποι απλως επαιτουν, οπως παντα. Και θα συνεχισουν να επαιτουν για το αυτονοητο-το δικαιωμα στη δουλεια. Οσο για την σημερινη ΕΣΗΕΑ καλον να ειναι να μην επαναλαμβανουμε πολλες φορες αυτο το αρτικολεξο διοτι, οπως και εσεις γνωριζετε, καμμια πλεον σχεση δεν εχει με τους εργαζομενους του βασικου μισθου. Τα συμφεροντα τους κυτουν οι καρεκλοκενταυροι μεχρι τη στιγμη που οι πλεον τολμηροι θα θεσουν δημοσια ζητημα παραμονης τους. Και επειδη καποιοι αλλοι ανθυποκαρεκλοκενταυροι-βοηθοι θεωρουν οτι ειναι αδυνατον να συμβει κατι τετοιο, επειδη χρειαζονται διαφορες τυπικες και χρονοβορες διαδικασιες, ας μην αμφιβαλουν οτι ακομη και αν χρειαστει θα υιοθετηθουν. Το λεμε δυνατα. Δεν μας εκπροσωπουν. Ουτε ακομη και οταν απο βηματος ανακοινωνουν στους κατατρομαγμενους-μαρμαρωμενους, και παλαι ποτε ισχυρους, δημοσιογραφους οτι βρεθηκε αγοραστης του ΕΤ. Μα τι λετε τωρα, εσας χρειαζομασταν για να το μαθουμε, εμεις δεν κανουμε ρεπορταζ, δεν εχουμε τις επαφες μας. Βεβαιως και τις εχουμε. Οπως δεν εχουμε αναγκη πλεον την διαμεσολαβηση. Αυτο σας καιει. Ο κενος ιδιοτητας ρολος.

Ανώνυμος είπε...

Ας βγάλουμε το καπέλο στο σωματείο των Τεχνικών που πάει στους εκδότες με τη λίστα ανέργων και απαιτεί να προσληφθούν άτομα απο αυτή. Η ΕΣΗΕΑ ειναι μια φιλολογικη λεσχη η οποια καθοριζει αν θα εχεις ΕΔΟΕΑΠ και δεχεται και οποια ΣΣΕ προτείνουν οι εκδότες. Οσο για το τεράστιο αποθεματικό μας, περισσότερο μοιάζει με τράπεζα, γιατι στα μέλη της σαν βοήθεια δεν φτάνει τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφοι πολυ σωστο μεν αυτο που εχετε θεσει για την προυποθεση προσληψης των ανεργων συναδελφων του ΕΤ απο την καινουργια επιχειρηση ομως η πραγματικοτητα ειναι σκληρη. Οπως μαθαινουμε βροχη τα τηλεφωνα απο ... γνωστους παραγοντες που προωθουν τους δικους τους-τι συμπτωση αληθεια. Ενω θα επρεπε να τηρηθει καταλογος-οπως κατ αρχην εχει ειπωθει- αυτο γινεται μονον για οσους δεν εχουν μεσον. Η ευθυνη κατ αρχην βαραινει εκεινους που δεχονται την τηλεφωνικη παρεμβαση και πολυ περισσοτερο να μιλησουν και να δεχτουν τα προτεινομενα προσωπα. Θα μας πειτε γιατι πρωτη φορα ειναι που καταστρατηγειται καθε εννοια ακριβοδικαιης προσεγγισης. Οχι, αλλα και εμεις εχουμε καθε δικαιωμα να κανουμε την κριτικη μας. Οσο σκληρη χρειαστει. Ηδη καποιοι που επιασαν στασιδι, και οικονομικη ανεση εχουν, και γνωστα προσωπα πισω τους που τηλεφωνησαν, και δουλεια εχουν βρει που μαλλον δεν τολμησαν να αναφερουν. Αν προχωρησετε ετσι θερμα συγχαρητηρια.

Ανώνυμος είπε...

Οσο περναει ο καιρος τοσο πολλαπαλσιαζονται τα ερωτηματα μας. Οι συναδελφοι που προετοιμαζουν την επανεκδοση του Ελευθερου Τυπου τι ακριβως κανουν τοσο καιρο; Με ολη αυτη την καθυστερηση αλλα και το ασαφες πλαισιο προσληψεων ειμαστε αναγκασμενοι να θεσουμε τα ερωτηματα μας. Θελουν η οχι να ξανακυκλοφορισει η πληρης εφημεριδα σε ευλογο χρονικο διαστημα; Επρεπε οπωσδηποτε να γινουν οι εκλογες ωστε να παγιωθουν αποτελεσματα και τασεις προκειμενου να αρχισουν καποιες προετοιμασιες; Να επανελθουμε στο παλαιοτερο σεναριο περι πιθανης υποστηριξης πολιτικων κυκλων της σημερινης πλεον αντιπολιτευσης; Αραγε να αποτελει τουλαχιστον τροχοπεδη το απροσμενα υψηλο ποσοστο ηττας της ΝΔ και οι συνακολουθες διεργασιες αναδιαταξης δυναμεων και διαδοχης εντος της ΝΔ; Δεν θα ηταν πιο απλο ηδη να ειχαν καλεσει τους παλαιοτερους και πλεον εμπειρους δημοσιογραφους του Ελευθερου Τυπου για αμεση συνεργασια; Τι θα πει βασει καταλογου-αληθεια ποιου καταλογου; Τοσα χρονια κρατησαν την εφημεριδα τωρα θα τους ηταν δυσκολο να προσαρμοσθουν αμεσως σε συγκεκριμενες αναγκες; Προς τι τοσο κοσκινισμα; Πως ερμηνευεται οτι εχουν τηλεφωνησει σε συντακτες υλης και λιγους δημοσιογραφους ενω οι υπολοιποι τους αναζητουν στο τηλεφωνο; Τι ειδους επανεκδοση ειναι αυτη; Πως μπορει να ερμηνευσει κανεις οτι ενω καν δεν εχουν αρχισει μαζικες προσληψεις αποχωρουν ο ενας μετα τον αλλο παλαιοι δημοσιογραφοι που προσηλθαν για συζητηση με προορισμο ακομη και την κυριακατικη εφημεριδα που ετοιμαζεται πυρετωδως; Με αυτον τον τροπο διαμορφωνεται η εφημεριδα που θεωρειται οτι θα τοποθετηθει συνολικα στο κεντροδεξιο χωρο εχοντας ως βασικο κριτηριο ανασχεσης σε βασικα ανοιγματα την μεγιστη δυνατη οικονομια; Πως μπορει να αντιμετωπισει κανεις την προοπτικη που θελει τωρα το ξεκινημα του εντυπου και αργοτερα πχ τα ενθετα; Ειναι ρεαλιστικη προσεγγιση η επιλογη 60-70 δημοσιογραφων ταυτοχρονα για ημερησιο και κυριακατικο; Δεν μπορει να υπαρχουν δημοσιογραφοι πολλων ταχυτητων αρα και πιθανοτητας επιλογης η απορριψης. Οι περισσοτεροι συντακτες εχουν αποδεδειγμενη πολυπλευρη εμπειρια-αυτο σημαινει επαγγελματιες- αλλα και αναγκη για δουλεια. Αληθεια σε αυτη τη βαση προβληματισμου για παραδειγμα πως θα διασφαλισθει οτι η διαρροη επαγγελματιων προς αλλα μεσα δεν θα συνεχισθει και μετα την εναρξη της κυκλοφοριας; Αυτα προς το παρον

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως η προηγουμενη αναρτηση εχει εξ ισου δυσαρεστη συνεχεια για τον τροπο και το επιπεδο προετοιμασιας του υπο εκδοση Ελευθερου Τυπου. Καθολου ενθαρρυντικες για τις προοπτικες του εγχειρηματος παρουσιαζονται οι επιλογες-μη επιλογες των βασικων στελεχων. Συνολικως η μεχρι σημερα εικονα παραπεμπει περισσοτερο σε εντυπο παλαιοτερων δεκαετιων και οχι βεβαια του 21ου αιωνα. Για παραδειγμα αναπαντητο παραμενει το ερωτημα γιατι δεν συμπεριλαμβανονται στο επιπεδο και την σημασια που τους αξιζει ορισμενα ρεπορταζ. Μονον πειστικη δεν ειναι η απαντηση περι συμπιεσης του κοστους σε ενα εγχειρημα που θα επιχειρησει να αναστησει στην κυριολεξια ενα πολλαπλως τραυτισμενο τιτλο εφημεριδας, να αποκαταστησει σταθερη σχεση εμπιστοσυνης με το αναγνωστικο κοινο, αλλα και να πεισει την αγορα οτι θα ειναι ενα καθ ολα ανταγωνιστικο εντυπο. Η εντυπωση πως λιγο απεχουν απο τον πανικο στελεχη σε συνδυασμο με την ελλειπη ενημερωση τους σχετικα με τις δυνατοτητες συγκεκριμενων εμπειρων δημοσιογραφων που προσερχονται για συζητηση δυστυχως παραπεμπει στα πρωτα δυσαρεστα συμπερασματα. Αν δεν επιζητεις το κυρος, τη γνωση, τη φαντασια, τις πρωτοτυπες προτασεις, τη σφαιρικη προσεγγιση μεγαλων θεματικων ενοτητων που αλληλοεπικαλυπτονται, τις αποδεδειγμενες ικανοτητες και τις καλες προθεσεις εμπειρων στελεχων που προτεινουν συνεργασια τοτε τι επιδιωκεις. Να ικανοποιηθει μονον μεριδα της αντιπολιτευσης οτι ενα ακομη φιλικα προκειμενο εντυπο βρισκεται στα περιπτερα. Την επιεικως ανευθυνη νοοτροπια που πιθανον προωθουν ορισμενοι προς τη διευθυνση οτι πρεπει να αποφευχθει η προσληψη εμπειρων στελεχων με αποψη, αλλα και τεκμηριωμενο αντιλογο οταν χρειαστει, σε θεσεις κλειδια; Πως ειναι δυνατον να υποστηριχθει εγχειρημα μεγαλων απαιτησεων οταν η μεχρι σημερα στελεχωση εχει ηλικιακο και δυστυχως σε μερικες περιπτωσεις ποιοτικο πλαφον; Ποιους στοχους απο πλευρας διευθυνσης εξυπηρετει η τακτικη-μοτο αφηστε το βιογραφικο σας και θα δουμε; Δηλαδη ενω η εκδοση θα ειναι στο παρα ενα θα κριθουν και δημοσιογραφοι με πολυπλευρη προσφορα; Αληθεια με ποια κριτηρια και απο ποιους; Με ολα τουτα αναπαντητο παραμενει το ερωτημα αν οντως θελουν οι εμπνευστες του εγχειρηματος μια εφημεριδα οπως πχ επι Μπαμπη Κουτρα, που παρα τα οικονομικα προβληματα δημοσιογραφικα περιλαμβανε τα παντα ως οφειλε, η κατι κατα πολυ υποδεεστερο; Τελος να πιστεψουμε τις αποψεις καλοπιστων συναδελφων που περιγραφοντας την κατασταση που επικρατει χρησιμοποιουν μια μονον λεξη: χαος.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοι συναδελφοι των δυο προηγουμενων αναρτησεων αφηστε τις ευγενικες αναλυσεις. Εδω χρειαζονται κουβεντες εξω απο τα δοντια. Με παιδακια εδω και εκει εφημεριδα δεν βγαινει. Ουτε με την απιστευτη ανοργανωσια και προχειροτητα που επικρατει μεχρι τωρα στον συνεχως υπο εκδοση Ελευθερο Τυπο. Ουτε βεβαιως και με το ταπωμα, παραμερισμος λεγεται πιο κομψα, παλαιων συναδελφων που ο κ. διευθυντης και οι παρατρεχαμενοι του αυτοχρημα θεωρει δευτερους αφου σε εκπομπη δηλωσε οτι ολα τα καλα απο την προηγουμενη εφημεριδα θα διατηρηθουν. Ουτε στις 9 Νοεμβριου ειναι δυνατον να κυκλοφορισει, ουτε εφημεριδα αξιωσεων θα ειναι με τους ορους που συγκροτειται σημερα. Εκτος και αν η προ 20ετιας δημοσιογραφια μπορει να θεωρηθει προτυπο για τις απαιτησεις του 20ου αιωνα. Μην εκμεταλευεσθε την αναγκη των πρωην εργαζομενων στον Ελευθερο Τυπο να βρουν δουλεια χωρις οποιαδηποτε διαμαρτυρια στις περι 10ωρης εργασιας προτροπες και επι 7 ημερες. Ηδη τα σχολια δινουν και παιρνουν στη πιατσα. Αν βεβαιως θελετε μια κομματικη φυλλαδα που θα κρεμεται στα περιπτερα με τις δηλωσεις των θλιμενων της δικαιως καταβυθισμενης ως τα ταρταρα ΝΔ δικαιωμα σας. Πειτε ομως στους εργαζομενους για να εχετε καθαρες σχεσεις με ολους. Θελω φυλλαδα με παιδακια που θα αναπαραγουν τις θεσεις των στελεχων της ΝΔ και τα υπολοιπα απλως θα ειναι το κερασακι ετσι για να εχουμε και λιγο απο αυτα. Για δημοσιογραφικο αλλοθι. Οσο για τον κ. ΓΤ ουδεποτε τον θεωρησαμε συναδελφο. Ως γιαπης στη κυριολεξια προσγειωθηκε σε μια καρεκλα του Ελευθερου Τυπου χωρις να γνωριζει κανεις το παραμικρο για τις ικανοτητες του. Μη ψαξετε για κειμενα του, ητοι γνωμη, διοτι δεν υπαρχει. Μαλιστα καποια στιγμη οταν το συστημα αλλαξε, ελεω ΛΣ ξαναεκτοξευθηκε στη διευθυνση συνταξης του κυριακατικου φυλλου, χωρις ποτε να μαθει κανεις το πως και το γιατι. Και επειδη θεωρησε οτι με μιας εγινε μεγαλος διευθυντης βρεθηκε ξαφνικα απο τον νεο διευθυτη ΧΜ στο υπογειο της ιεραρχιας. Τωρα παλι διαπραττει το ιδιο λαθος αλλα με μια επιπλεον ευθυνη. Να κουμανταρει τις ζωες απολυμενων συναδελφων και των οικογενειων τους στη λογικη φυγε εσυ, ελα εσυ. Ητοι εισηγειται εν ψυχρω ποιος θα εχει ψωμι την επομενη μερα και ποιος οχι και υπο ποιες προυποθεσεις. Αν θεωρει οτι αδικειται απο το συστημα και δεν εισακουονται οι προτασεις του καλειται να παραιτηθει αμεσως. Διαφορετικα η κριτικη και για τους δυο κυριους θα ειναι πραγματικα πολυ σκληρη.

Ανώνυμος είπε...

Συναδελφοι δωσατε αγωνες επι τοσο καιρο απεναντι στους παντες διεκδικοντας το αυτονητο δικαιωμα στη δουλεια και στην αξιοπρεπεια. Κανατε μια ανευ προηγουμενου κινητοποιηση που ομοιο της ποτε πριν στο παρελθον της ελληνικης δημοσιογραφιας δεν υπηρξε. Εκδοσατε μονοι σας πετυχημενη εφημεριδα με γνωμη και πραγματικη δημοσιογραφια στις σελιδες της. Ανεβασατε μαχητικο μπλογκ και καταχωρηση στο φεισμπουκ με χιλιαδες υποστηρικτες. Και τωρα η πολυμηνη προσμονη για την επανεκδοση της εφημεριδας που μονον εσεις δεν κλεισατε καταληγει μεσα στους τεσσερεις τοιχους, με τον ενα επανω στον αλλο, με υπεκφυγες απο τη διευθυνση, με συμβασεις που ενω μεν δεν εχουν υπογραφτει ακομη εσεις καλειστε για συσκεψεις; Αληθεια με ποια εργασιακη και συνδικαλιστικη αντιληψη γινεται κατι τετοιο; Και ποιος μπορει να διαμαρτυρηθει αφου δεν εχει εκλεγει συνδικαλιστικος εκπροσωπος των εργαζομενων; Αυτη ειναι η αντιληψη που εφερε απο το καναλι του ο κ. διευθυντης κλεινω μεν με παιδακια αλλα δεχομαι και τους μεγαλυτερους για αλλοθι; Ετσι πιστευει οτι λειτουργουσε η εφημεριδα πριν το 2006; Και ποιος του ειπε οτι ο τροπος που λειτουργει το γερασμενο καναλι του με τα χαμηλα ποσοστα τηλεθεασης μπορει να γινει εκδοτικο προτυπο; Υπαρχει σημερα σοβαρος αναγνωστης που θα παει στο περιπτερο για να αγορασει τη κομματικη εφημεριδα που ετοιμαζουν με μοναδικο περιεχομενο τον κλαυθμο και τον οδυρμο των ηττημενων της Νεας Δημοκρατιας; Και αληθεια ποιος μπορει να νοιαζεται εκτος απο τα στελεχη της και μερικες περιφερειακες οργανωσεις για το τι γινεται πλεον στην αντιπολιτευση ετσι οπως καταντησε με τα λαθη της; Η για να το θεσουμε διαφορετικα μηπως καμμια εφημεριδα του συντηριτικου χωρου δεν θελει το ρολο του ντελαλη;

Ανώνυμος είπε...

Η αναδημοσιευση απο το μπλογκ των ανεργων δημοσιογραφων: Η πληροφορία είναι διπλοτσεκαρισμένη και δεν επιδέχεται ΚΑΜΙΑ αμφισβήτηση: Δύο -2- μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ένας άντρας και μια κυρία, προσελήφθησαν στην υπο έκδοση εφημερίδα του Ελέυθερου Τύπου! Και που είναι η είδηση θα ρωτήσετε. Η είδηση είναι αγαπητοί οτι και ο κύριος και η κυρία έχουν τουλάχιστον απο δυό ακόμα δουλειές. Ο κύριος στον κόσμο του Επενδυτή και την τηλεόραση του ΑΝΤ1 και η κυρία σε δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό και σε ηλεκτρονικό πρακτορείο ειδήσεων. Έτσι απόκτησαν και την τρίτη δουλίτσα τους χωρίς ίχνος ντροπής. Είναι η ίδια κυρία που παλιότερα ούσα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έλεγε στους συναδέλφους της οτι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να φορούν καινούργια ή γυαλισμένα παπούτσια για να τους επιτρέπεται η είσοδος στο γραφείο της κυρίας εκδότριας.
Το πληρες κειμενο στη διευθυνση http://anergoidimosiografoi.blogspot.com/2009/10/blog-post_5453.html