Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Οι εξώδικες διαμαρτυρίες των νέων απολυμένων του City

Ενώπιον παντός Αρμοδίου Δικαστηρίου πολιτικού και ποινικού

Εξώδικος ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ και Διαμαρτυρία


Του Αθανασίου Χατζητσάκου του Αντωνίου, δημοσιογράφος, κάτοικος Πειραιά Αττικής, οδός Παπαφλέσσα 49

ΠΡΟΣ


Την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία "City 99,5" που εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής οδός Αγησιλάου 6 - 8, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.


--------------------*--------------------


Ως γνωστόν σε εμάς, προσελήφθην για να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο ραδιοφωνικό σταθμό City όταν ακόμη εκείνος βρισκόταν στον όμιλο της οικογένειας Αγγελόπουλου, όντας εργαζόμενος δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

Ακριβώς λόγω της συγγενούς σχέσης των δύο εταιρειών που διαχειρίζονταν την έκδοση της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ και της εκπομπής του ραδιοφωνικού σταθμού CITY FM συμφωνήθηκε τότε να υπογράψω σύμβαση μερικής απασχόλησης και να αναλάβω τα καθήκοντα της κάλυψης των θεμάτων που άπτονται του τότε υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και των συνδικαλιστικών ενώσεων της χώρας. Αναλυτικότερα όντας ήδη εργαζόμενος του μιντιακού ομίλου του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, με αδιάλειπτη παρουσία και απασχόληση στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» από τα τέλη Ιουλίου του 1995 και μετά, συμφώνησα στην παροχή των υπηρεσιών μου στο «City 99,5» με σύμβαση μερικής απασχόλησης, αορίστου χρόνου. Σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία είχαμε την περίοδο εκείνη τόσο από τα στελέχη του ομίλου όσο και από τα μέλη του τότε διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, το συγκεκριμένο είδος σύμβασης, με αμοιβή ίση με το μισό της πλήρους απασχόλησης, είχε προκριθεί σαν μια κοινά αποδεκτή λύση ανάμεσα στην τότε εργοδοσία και την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ στην οποία υπάγομαι, για τον τρόπο αμοιβής των συντακτών του «Ελεύθερου Τύπου» οι οποίοι θα συμμετείχαν στον «City 99,5» από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του.

Ακολούθως, με τη μεταβίβαση του ραδιοφωνικού σταθμού σε εσάς η παρεχόμενη από εμέ εργασία (κάλυψη θεματογραφίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας και των συνδικαλιστικών ενώσεων της χώρας) εντάθηκε υπερκαλύπτοντας σε ώρες, κόπο κ.λπ. τη σύμβαση μερικής απασχόλησης που εγώ είχα υπογράψει και έγινε πρόδηλο (αφού άλλωστε δεν ήταν κομμάτι ενός ομίλου πλέον ο ραδιοφωνικός σταθμός) ότι θα έπρεπε να μετατραπεί η σύμβαση αορίστου μερικής απασχόλησης σε σύμβαση αορίστου πλήρους απασχόλησης.

Επιπροσθέτως από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2009 μου ζητήθηκε και εγώ συμφώνησα να καλύπτω την ειδησεογραφία όχι μόνο των θεμάτων του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αλλά και αυτή του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με την προϋπόθεση να μετατραπεί η σύμβαση μου σε σύμβαση αορίστου χρόνου πλήρους απασχολήσεως

Σας υπενθυμίζω ότι από την αρχή της εργασιακής σχέσης, οι αρμοδιότητες μου ήταν καθορισμένες και εγώ εκτελούσα προσηκόντως τα ως άνω αναφερόμενα καθήκοντα (κάλυψη θεματογραφίας του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας και των συνδικαλιστικών ενώσεων της χώρας) που μου είχαν ανατεθεί, χωρίς ουδέποτε να δημιουργηθεί, από την πλευρά μου το παραμικρό πρόβλημα. Αλλωστε αυτή η επαγγελματική από πλευράς μου τέλεση των καθηκόντων ήταν προφανώς ο λόγος που θελήσατε να μου αναθέσετε ως επιπρόσθετη εργασία ένα τόσο νευραλγικό πόστο όπως αυτό των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών.

Παρότι λοιπόν στέρξατε και ΑΜΕΣΩΣ εκδόσατε, τη σχετική διαπίστευση ώστε να μπορώ να καλύπτω τη θεματογραφία των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών δεν επιδείξατε την ίδια εγρήγορση στο να μετατραπεί η σύμβαση μου σε αορίστου χρόνου πλήρους απασχολήσεως.

Παρόλα αυτά και με δεδομένο ότι είχα ανάγκη να εργαστώ παρείχα απρόσκοπτα την εργασία μου παρότι οι πιέσεις που ασκούσα καθόλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου 2009 προκειμένου να προβούν οι υπηρεσίες σας στην μετατροπή της έτσι και αλλιώς καταχρηστικής σύμβασης μερικής απασχόλησης σε σύμβαση πλήρους απασχολήσεως ήταν φορτικές έντονες και επανειλημμένες. Άλλωστε είχε ανασταλεί και η έκδοση της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με αποτέλεσμα να έχω απόλυτη ανάγκη τα χρήματα που κέρδιζα από την καταβαλλόμενη σε εσάς εργασία μου.

Ωστόσο ουδέποτε ενδώσατε στις πιέσεις όπως άλλωστε έχετε κάνει και με το άλλους εργαζόμενους δημοσιογράφους στο ραδιοσταθμό που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εμένα (συμβάσεις μερικής απασχόλησης και υποσχέσεις μετατροπής τους σε πλήρους απασχολήσεως με παράλληλη πρόσθεση καθηκόντων η οποία έτσι και αλλιώς είναι παράτυπη αφού είθισται σε όλα τα ειδησεογραφικά τμήματα εφημερίδων και ραδιοσταθμών ο κάθε εξωτερικός συντάκτης-ρεπόρτερ να αναλαμβάνει ένα τομέα ενασχόλησης ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει των καθηκόντων του).

Μη έχοντας άλλο τρόπο και γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και ο ραδιοφωνικός σταθμός είχε ανάγκη της ειδησεογραφικής καλύψεως της θεματογραφίας (ας μη ξεχνάμε ότι η οικονομία ήταν το πολιτικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου) έκανα υπομονή έχοντας ρίξει το βάρος μου στην ειδησεογραφία. Ωστόσο οι πιέσεις μου ήταν φορτικές. Μάλιστα σας είχα ανακοινώσει ότι μετά το πέρας των εκλογών και την ανάληψη των χαρτοφυλακίων από τους νέους υπουργούς, αν δεν είχε μετατραπεί η σύμβαση μου σε πλήρους απασχόλησης θα σταματούσα την κάλυψη της θεματογραφίας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Μάλιστα, λειτουργώντας καλοπροαίρετα και παρότι δεν είχατε προβεί στην μετατροπή της σύμβασης μου παρόλες τις φορτικές πιέσεις μου, κλήθηκα από εσάς και δέχθηκα να καλύψω από τα ξημερώματα μέχρι και το απόγευμα της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2009 και το υπουργείο Εσωτερικών, συμβάλλοντας επιτυχώς στην κάλυψη των εθνικών εκλογών για λογαριασμό του «City 99,5».

Η στάση μου αυτή η οποία είναι νόμιμη αλλά άκρως ενοχλητική για εσάς, αφού …τόλμησα να διεκδικήσω σύμβαση πλήρους απασχολήσεως για εργασία που αποδεδειγμένα κατέβαλα σε εσάς (κάλυψη θεματογραφίας υπουργείων Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και κάλυψη του συνδικαλιστικού ρεπορτάζ) και που σε άλλους ειδησεογραφικούς τομείς καλύπτουν τρεις δημοσιογράφοι, επέφερε, ως φαίνεται, την καταχρηστική και άκυρη ως προϊόν εκδίκησης αντίδραση σας, της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας μου.

Αναλυτικότερα την Τετάρτη 8-10-2009 την ώρα που εγώ προσπαθούσα να σπάσω σε δύο κομμάτια τρέχοντας από την οδό Πειραιώς όπου έγινε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στο Σύνταγμα όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί μου ο υπεύθυνος προσωπικού κ. Θρασυβούλου και μου ζήτησε να προσέλθω στα γραφεία του ραδιοφωνικού σταθμού γιατί επιθυμείτε να καταγγελθεί η σύμβαση μερικής απασχόλησης μου.

Εγώ τηλεφωνικώς αφού πρώτα εξέφρασα την ενόχληση μου για το πως είναι δυνατόν εν ώρα ρεπορτάζ να μου τηλεφωνούν προκειμένου να με απολύσουν. Ο ως άνω αναφερόμενος υπεύθυνος προσωπικού δεν μου άφησε περιθώριο περαιτέρω συζήτησης, λέγοντας μου ότι η επιχείρηση εμμένει στην απόφαση της.

Επειδή η καταγγελία της σύμβασης εργασία μου είναι άκυρη ως προϊόν εκδίκησης.

Επειδή, η καταγγελία της συμβάσεως εργασίας μου έγινε υπό το πνεύμα εκδικήσεως εκ μέρους σας επειδή προέβαλα νόμιμες απαιτήσεις μου, διεκδικώντας νόμιμα δικαιώματα μου.

Επειδή σε κάθε περίπτωση το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη υπόκειται στον γενικό περιορισμό του άρθρου 281 του ΑΚ, που απαγορεύει την άσκηση του δικαιώματος, όταν υπερβαίνει πρόδηλα τα όρια που επιβάλλονται από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή τον κοινωνικό και οικονομικό σκοπό του δικαιώματος.

Επειδή διατηρώ το δικαίωμα να εμείνω στην σύμβαση πλήρους απασχολήσεως απαιτώντας από εσάς να αποδεχθείτε την προσφερόμενη εργασία μου.

Επειδή κατά προφανή υπέρβαση του διευθυντικού δικαιώματος ενεργήσατε καταχρηστικά, χωρίς να υπάρχει ουδείς λόγος για το επιχειρησιακό συμφέρον, εκτός των ορίων της καλής πίστης και των χρηστών ηθών, αλλά και του οικονομικού και κοινωνικού σκοπού του διευθυντικού δικαιώματος, το οποίο επιβάλει στον εργοδότη να σέβεται και να προστατεύει τις αξίες του μισθωτού και να λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές ανάγκες τις επιχείρησης.

Επειδή το δικαίωμα της προσωπικότητας του ανθρώπου προστατεύεται ειδικά από το άρθρο 57 ΑΚ, σύμφωνα με το οποίο ο προσβαλλόμενος παράνομα στην προσωπικότητά του δικαιούται να ζητήσει εκτός από την αποζημίωση του άρθρου 59 ΑΚ και την άρση της προσβολής, καθώς και την παράλειψή της στο μέλλον. Η προσβολή μπορεί να αφορά την τιμή και την υπόληψη, τον ψυχικό κόσμο και την ελευθερία του προσώπου στην ανάπτυξη της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτική δραστηριότητας του εργαζομένου μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

Επειδή η καλή πίστη επιβάλλει στο φορέα του διευθυντικού δικαιώματος να λαμβάνει υπόψη κατά την άσκησή του, κατά το μέτρο που επιβάλλουν οι περιστάσεις, τα δικαιολογημένα συμφέροντα και τις δικαιολογημένες προσδοκίες του άλλου μέρους. Τούτο ιδίως επιβάλλεται επί συμβάσεως παροχής εξαρτημένης εργασίας καθόσον το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη για προσδιορισμό των όρων εκπλήρωσης της παροχής από το μισθωτό αποτελεί μονομερή εξουσία αυτού, η άσκηση της οποίας υπόκειται στους περιορισμούς που επιβάλλουν η καλή πίστη, τα χρηστά ήθη, ο κοινωνικός ή οικονομικός σκοπός του δικαιώματος, έστω και αν η εξουσία αυτού στηρίζεται στο νόμο ή στη συμφωνία των μερών.

Επειδή η απόφαση σας αποτελεί προφανή υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν τα χρηστά ήθη και ο οικονομικός σκοπός του δικαιώματος αφού η καταγγελία της συμβάσεως μου για το λόγο ότι διεκδικούσα σύμβαση πλήρους απασχολήσεως αφού είχατε αναθέσει την κάλυψη ρεπορτάζ που κανονικά θα κάλυπταν τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφοι έγινε από εκδίκηση σε βάρος μου λόγω συμπεριφοράς μου, η οποία όμως προδήλως δεν συνδέεται με την ομαλή και αποδοτική άσκηση της εργασίας μου, αλλά απαρέσκει στον εργοδότη, διότι εμφανίζεται αντίθετη με συμφέροντά του μη θεμιτά, καθώς ζήτησα ως όφειλα εκ του νόμου, τη μετατροπή της σύμβασης εργασίας από μερική σε πλήρους απασχολήσεως.

Επειδή ωστόσο γνωρίζετε και γνωρίζω πολύ καλά ότι η συγκεκριμένη, ως άνω περιγραφόμενη, εκδικητική συμπεριφορά δεν αποτελεί μόνο επίθεση στο πρόσωπο μου αλλά διατρέχει ως νοοτροπία τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους δημοσιογράφους που εργάζονται στην επιχείρηση σας.

Σας αναφέρω ότι η εκδικητική προς το πρόσωπο μου απόφαση είναι καταχρηστική και άρα άκυρη ενώ πλήττει ευθέως και τα συμφέροντα της επιχείρησης σας, καθώς την απογυμνώνουν από το μοναδικό διαπιστευμένο δημοσιογράφο αρμόδιο να καλύπτει τη θεματογραφία που προκύπτει από τα υπουργεία Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και το συνδικαλιστικό ρεπορτάζ σε μία κρίσιμη φάση της πολιτικής ζωής.

Με την παρούσα σας καθιστώ γνωστό, ότι από τη Δευτέρα 12-10-2009, είμαι στη διάθεσή σας να επιστρέψω στην εργασία μου, όπως ακριβώς παρεχόταν από εμέ πριν την προδήλως παράνομη καταχρηστική και άρα άκυρη ως αποτέλεσμα εκδικητικής συμπεριφοράς προς το πρόσωπο μου συμπεριφοράς σας, που για μένα είναι θέμα επιβίωσης και είμαι κάθε στιγμή έτοιμος να προσφέρω προσηκόντως (όπως άλλωστε έκανα καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας της εργασιακής σχέσης που με συνέδεε με εσάς) την εργασία μου, χωρίς εμπόδια εκ μέρους σας, θεωρώντας την καταγγελία της σύμβασης εργασίας μου ως άκυρη και καταχρηστική που έγινε συνεπεία εκδικητικής προς το πρόσωπο μου συμπεριφοράς.

Επίσης σας καλώ να απέχετε εν γένει από οιαδήποτε εκδικητική συμπεριφορά στο πρόσωπο μου και να μου καταβάλετε τα χρήματα που οφείλετε από την παροχή εκ μέρους μου των ανατιθεμένων από εσάς καθηκόντων θεωρώντας ότι η σύμβαση που έχει συμφωνηθεί είναι αυτή της σύμβασης πλήρους απασχολήσεως αορίστου χρόνου.

Τέλος κάνοντας χρήση του Κώδικα Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ καλώ τον εκάστοτε διευθυντή και τους οριζόμενους από αυτόν και εσάς αρχισυντάκτες στο μέλλον να απέχουν από οποιαδήποτε ανάλογη συμπεριφορά έναντι οποιουδήποτε δημοσιογράφου απασχολείται στον ραδιοσταθμό και τολμά να διεκδικήσει νόμιμα δικαιώματα του. Επίσης τους καλώ να προστατεύσουν να βαλλόμενα συμφέροντα των δημοσιογράφων και να απαιτήσουν, ως έχουν υποχρέωση εκ του κώδικα δεοντολογίας, τη τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.


Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής, να επιδώσει την παρούσα προς την καθ' ης αυτή απευθύνεται, προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες αντιγράφων την παρούσα στα αποδεικτικά επιδόσεως του.


Αθήνα 29-10-2007

Ο εξωδίκως προσκαλών

Αθανάσιος Χατζητσάκος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι γλοιώδεις άνθρωποι θα συμπεριφέρονται πάντα σκωληκοειδώς...
Αλλωστε ο Πολίτης έχει τώρα την έγνοια να σώσει την θεσούλα του στην ΕΡΤ...